Kategorie Zahrada

Měsíček lékařský jako přírodní antibiotikum. Pomáhá i při menstruačních potížích

Výrazně oranžové květy měsíčku lékařského často zdobí mnoho zahrádek, ale už jen málokdo využívá jeho léčebné účinky. Měsíček lékařský je hojně rozšířená léčivá bylina, která má pozitivní vliv na lidský organismus a květy jsou žádané jak v potravinářském, tak v kosmetickém průmyslu. Z květů se připravují různé čaje, tinktury, obklady, koupele a masti.

Měsíček lékařský se rozmnožuje semeny a vysévá se na jaře nebo v létě, není nutné ho vysévat každý rok, jelikož bylina sama vysemení. Nejlépe se mu daří na slunném místě nebo v polostínu. Vhodná je hlinitopísčitá půda zásobená živinami. Pěstuje se jako letnička a dorůstá až do výšky 80 cm. Květy zdobí záhony nebo zahrádky od jara až do podzimu.

Využívají se pouze květy

Z měsíčku lékařského se využívají pouze květy, které obsahují mnoho prospěšných látek. Květy se sbírají nejlépe druhý den po vykvetení. Důležité je květy sbírat za slunečného počasí. Následně je usušíte buď v tenké vrstvě na stinném místě, nebo je možné usušit květy v troubě do 50 °C. Usušené květy skladujte v uzavíratelné nádobě na tmavém místě.

Měsíček lékařský lze užívat jak vnitřně, tak i zevně

Pokud hledáte alternativu přírodní léčby, měsíček lékařský je univerzální bylinkou s mnoha pozitivními účinky. Měsíček lékařský má antibakteriální a protizánětlivé účinky, proto se také označuje jako přírodní antibiotikum. Je pomocníkem při problémech s trávicí soustavou, pozitivní vliv má při léčbě poruch srdečního rytmu, kašle a astmatu. Dále pomáhá při menstruačních potížích. Pití měsíčkového čaje má pročisťující účinek.

V kosmetickém průmyslu jsou léčivé účinky měsíčku lékařského využívané především v mastech. Olejové výtažky se přidávají do různých krémů, které mají blahodárný účinek na popraskané ruce, popáleniny, pomáhají při omrzlinách, působí proti tvorbě jizev nebo i při křečových žilách.

Připravte si z měsíčku lékařského čaj nebo mast

K přípravě čaje potřebujete dvě čajové lžičky sušeného květu a dvě sklenice vroucí vody. Zalité květy vroucí vodou necháte patnáct minut louhovat. Tuto dávku čaje denně vypijte.

Pokud chcete měsíček využívat zevně, můžete si doma vyrobit vlastní mast. Budete k tomu potřebovat asi čtyři hrsti čerstvých květů měsíčku a základ pro mast (500 g). Základem může být sádlo, kokosový olej, bambucké máslo, to už záleží na vás, co si vyberete. Ve vodní lázni rozehřejte základ pro mast a následně vložte květy. Základ povařte na mírném ohni pět až deset minut, poté ho odstavte a nechte do druhého dne odležet. Druhý den směs opět pomalu rozehřejte a sceďte přes sítko či plátýnko do předem připravených nádob. Mast uchovávejte v chladu, měla by vydržet déle než rok.

Foto: Shutterstock.com.

Eva Zíková

Nejčastěji mě najdete při četbě nebo zahradničení. Miluji sport, zdravý životní styl a dobré jídlo a pití. Ve svých článcích vám poradím s pěstováním květin a bylinek, ale i s jejich využitím.

Sdílet
Autor
Eva Zíková

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024