Bydlení

Na čištění pračky musíte použít jednu konkrétní věc, jinak vám dlouho nevydrží

Čištění pračky patří mezi nezbytné činnosti, které prodlužují životnost tohoto přístroje. Často ale mnoho lidí tuto povinnost zanedbává a pak se diví, že jim po záruce pračka vypoví službu. Pořízení nového přístroje pak přijde na tisíce korun, které nám pak často chybí někde jinde. Čištění pračky nebývá náročné a často stačí zkombinovat dvě, tři ingredience pro docílení potřebného efektu. My si dnes představíme několik metod čištění, které nám zajistí dlouhodobou funkčnost pračky.

Čištění není složité

  • Čištění horkou vodou

Pokud zrovna nemáte po ruce absolutně nic, na nejzákladnější vyčištění nám postačí jen horká voda. Nastavte program na nejvyšší teplotu a pusťte pračku na prázdno. Pro zlepšení efektu můžete přidat trochu prostředku na nádobí.

  • Nezapomínejte na zásobník na prášek

I zásobník pracího prášku potřebuje, čas od času, trochu péče. Vyjměte zásobník z pračky a nechte ho odmočit v horké vodě. Následně ho důkladně vyčistěte pomocí kartáčku a řádně vysušte. Poté zkontrolujte dutinu v pračce a odstraňte nečistoty i zde.

Tato část pračky obsahuje překvapivě ohromné množství nečistot, což je často důvodem špatně vypraného prádla.

  • Na zápach použijeme bílý ocet a jedlou sodu

Kombinace octa a sody je známá jako účinné čistidlo na všechny možné nečistoty. Nejinak je tomu i zde.

Nastavte opět program na nejvyšší teplotu a do bubnu nalijte velký hrnek bílého octa. Bílý ocet je výborná dezinfekce a odstraňovač zápachu. Po doběhnutí mycího programu nasypejte do bubnu půl stejného hrnku jedlé sody a celý postup opakujte. Soda dočistí zbytek pračky, odstraní zbylý zápach a ošetří nerezové části spotřebiče. Po tomto procesu nechte pračku přes noc vyschnout.

  • Na velký problém s nečistotou použijeme bělidlo

Bělidlo se nepoužívá jen na prádlo, ale také na čištění silně zasažených ploch. Bělidlo je zkrátka silný “utrejch”.

Do bubnu pračky nalijeme půl velkého hrnku bělidla a druhou polovinu do zásobníku na prací prášek. Pustíme program s nejvyšší teplotou a necháme ho do poloviny běžet. V polovině program zastavíme a necháme pračku hodinu v klidu. Po uplynutí této doby necháme program doběhnout. Následně ještě spustíme program na máchání prádla, aby se bělidlo dobře vyplavilo ze všech míst.

Po doběhnutí máchání vytřeme řádně buben, těsnění a zámky čistým, vlhkým hadříkem. Pračku necháme řádně vyschnout.

Foto: Shutterstock

Opomíjené drobnosti

  • Myslete i na filtry

Filtr patří mezi silně opomíjené věci. Přitom zanesený filtr neplní svou funkci a dochází opět ke kontaminaci vypraného oblečení.

Filtr z pračky vyndejte dle návodu. Následně vyčistěte prostor kolem filtru a vytřete ho do sucha. Špinavý filtr necháme odmočit v horké vodě se saponátem. Poté ho kartáčkem jemně zbavte všech nečistot a nechte ho vydezinfikovat v octové vodě (1:1 vody a acta)

  • Těsnění a zámky

Po každém praní je nutné zkontrolovat všechna těsnění a zámky. I zde se totiž usazuje velké množství nečistot, která nám následně mohou vyprané prádlo zaneřádit. Pečlivě a s citem vytřete všechna místa na těsnění a odstraňte případné nánosy.

Jak často čistit pračku?

Záleží na druhu údržby. Nicméně v rámci prevence je dobré vyčistit pračku, pomocí octa či bělidla, alespoň jednou za 14 dní. Filtr kontrolujeme každý měsíc, v závislosti na intenzitě praní i dříve. Těsnění a zámky se musí vyčistit po každém praní.

Foto: Shutterstock, zdroj: Architecturaldigest, BHG

Aktualizace: 20.10.2022 11:40

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024