Neotřelý, ale účinný způsob skladování zeleniny. Čerstvá vydrží i dva roky

Špatné skladování zeleniny způsobí její extrémně rychlou degradaci. Jistě se vám už někdy stalo, že donesená zelenina z obchodu byla nepoživatelná už druhý, nebo třetí den. Možná právě proto, že jste nedodrželi zásady správného skladování těchto potravin. Správně skladovaná zelenina zůstane čerstvá a chutná velmi dlouho. Jak toho docílit a jaké jsou zásady správného skladování?

Rajčátka a chřest

Rajčata jsou velmi oblíbenou zeleninou, která může dojít velice rychle k újmě. Rajčata si uchovají svou chuť nejdéle, pokud je skladujeme při pokojové teplotě stranou od přímého slunečního světla. Do lednice totiž patří pouze naprosto dozrálá rajčata.

Oproti tomu je nutné chřest skladovat v lednici vždy. Jeho stonky udržujte vlhké pomocí papírových utěrek, které namočíme do vody. Chřest tak nadále může čerpat vláhu, což ho udrží čerstvý a chutný.

Listovou zeleninu vždy opláchněte

Listovou zeleninu po příchodu domů řádně opláchněte a zabalte do igelitu, případně do papírové utěrky. Hlávkový salát, kapusta, čínské zelí nebo špenát touto metodou vydrží krásně čerstvý a křupavý. Nikdy nenechávejte na zelenině žádné nečistoty. Ty mohou započít rozkladné procesy, které mohou zeleninu rychle znehodnotit plísněmi a hnilobou.

Kořenovou zeleninu nejlépe do sklepa

Kořenová zelenina a tykve by se měly skladovat mimo lednici, nicméně stále na tmavém, suchém a chladném místě. Nejlépe tedy ve sklepních prostorách, nicméně ne na zemi. Obdobný způsobem lze takto skladovat samozřejmě brambory, ale také česnek, cibuli a dýně. Takto sladovaná zelenina bez problémů vydrží až 2 měsíce.

Foto: Shutterstock

Konzervování zeleniny

Konzervované potraviny vydrží celé měsíce až roky v bezpečném a chutném stavu. Pokud si doma sami zavařujete zeleninu a jiné potraviny, vždy si je řádně označte datem zavaření. Pokud se vám potravina z jakéhokoliv důvodu po otevření nezdá, vždy ji radši zlikvidujte. Otravy zkaženým jídlem bývají vážné a velmi nebezpečné. Každou zeleninu lze samozřejmě také nakrájet a zmrazit, nicméně tím často ztratí část své chuti a konzistence.

Foto: Shutterstock, zdroj: UnclockFood, TheSpruceEats, Ohioline