Nepodceňujte vkládání vajec do lednice. Má to svá pravidla, která není radno opomíjet

Vejce jsou výživnou a oblíbenou součástí mnoha jídel, ale skladování vajec může být náročné. Správné skladování vajec může zajistit jejich trvanlivost, zachování čerstvosti a minimalizování rizika potenciálního onemocnění. Proto si dnes popíšeme správné zásady při uchovávání vajec, aby jejich použití bylo vždy bezpečné.

Správné uložení

Základní otázkou, která vznikne každému, kdo si přinese čerstvá vejce z obchodu je, zda je umýt či ne a dále je uložit do lednice. Dá se spravedlivě říct, že názory se v tomto ohledu půlí na přesnou polovinu. Ale fakt je ten, že k zodpovězení této otázky stačí zdravý selský rozum. Pokud si z obchodu přinesete vejce z chladničky, musí se uložit opět do lednice. V tomto ohledu postupujte velice rychle, vejce zbytečně nenechávejte mimo potřebnou teplotu, kterou jsou v tomto případě 4 °C. 

Pořídíte-li si vejce, která již v obchodě ležela volně v policích, také je stačí dát znovu do spíže, aniž by byl chlad z lednice úplně nutný.

Sporným bodem je také umývání vajíček. Myslete na to, že vodou nezvratně poškodíte povrch, kterým pak dovnitř vejce mohou proniknout nebezpečné bakterie. Není-li to tedy nutné, vejce nemyjte a proveďte to teprve předtím, než je budete používat.

Chyby, kterých se nesmíte dopustit

Dovolíme si nyní specifikovat několik zásadních problémů, které provází skladování vajec a to z toho důvodu, že kolem toho opět koluje řada mýtů.

Vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce, je zde otázka vařených vajec. Ovšem pozor, málokdo ví, že i takto upravená vejce je nutné, co nejdřív zkonzumovat. Bakterie se totiž množí i v uvařeném vejci, proto jej není dobré dlouhodobě skladovat. V každém případě, pokud jich uvaříte víc, mějte na paměti, že je bude vhodné v dalších receptech rychle spotřebovat. 

Foto: Shutterstock

Vajíčka nikdy nemrazte

Vejce také nepatří na mrazák. Hrozí zde, že se vlivem mrazu nafouknou a prasknou. To jistě nechce vůbec nikdo! V nezbytném případě, že skutečně chcete přemíru vajíček zamrazit, musíte oddělit bílek od žloutku a ten ještě smíchat s trochou soli, aby nezhoustl.

Vidíte-li poškozené nebo mírně prasklé vejce, není nejlepší odpovědí – to rychle sníme a nic se nestane. Pamatujte, že i tou nejužší skulinkou proniká dovnitř řada bakterií a nebezpečných látek. V každém případě – odhalíte-li prasklé vejce, spotřebujte jej do dvou dnů nejpozději a zvolte výraznější tepelnou úpravu.

Vajíčka jsou nedílnou součástí jídelníčku, jsou oblíbená a také zahrnuta do řady oblíbených receptů. Jejich správným skladováním jim prodloužíte životnost, ale především nebudete riskovat to, že se s nimi do vašeho těla dostane něco, co by vám způsobilo zdravotní problémy.  

Foto: Shutterstock, zdroj: Incredibleegg, RealSimple