Domácnost

Obnovte spáry v obkladech bez námahy. Není to vůbec složité

Kdo by neměl rád čistou koupelnu? Každý den v této místnosti tráví člověk docela dost času. Pravidelně čistíme umyvadlo, toaletu, vanu nebo sprchový kout. Ale jak jste na tom s čistěním spár? Časem se na všech spárách mezi dlaždičkami začnou objevovat tmavší skvrny od usazených nečistot v horším případě plísní z vlhkosti. Jedná se zejména o nejvytíženější kouty koupelny jako je prostor nad umyvadlem, kolem sprchového koutu nebo vany. Pojďte s námi skoncovat se špinavými spárami v koupelně!

Jak vyčistit spáry v koupelně ekologicky?

Máte doma jedlou sodu? Pokud ne, rozhodně si jí pořiďte. Je to klenot mezi domácími čističi a poradí si opravdu se vším. Pro vyčistění spár stačí když smícháte jedlou sodu s vodou, aby vám vznikla jemná pasta. Tu potom postupně nanášejte kartáčkem mezi dlaždičky. Nechte chvilku působit a drhněte kartáčkem na zuby.

V případě odolnějších skvrn můžete rozprášit ocet pomocí rozprašovače na jedlou sodu. Vznikne tak šumivá chemická reakce, která si poradí s odolnými skvrnami.

Když jedlá soda nepomůže

Jsou samozřejmě hodně zašlé skvrny, na které je i jedlá soda krátká. Až v tomto případě, kdy nefungují domácí čističe použijte chemické prostředky. Řiďte se pokyny výrobce, použijte ochranné rukavice a v průběhu čistění koupelnu větrejte.

Další možností je využít parní čistič. Horká pára si opravdu skvěle poradí se všemi skvrnami. Potom použijte znovu kartáček na zuby a místa ještě dočistěte. Koupelnu potom vyvětrejte, protože parní čističe produkují opravdu velké množství páry.

Foto: Shutterstock

Jak udržet spáry čisté?

Ve spárách se většinou hromadí vlhkost a množí se bakterie, potom se vytváří nežádoucí plísně. Důležité je v koupelně pravidelně větrat a případně nainstalovat větrání, aby se vlhkost nehromadila.

Během pravidelného čistění koupelny můžete také na spáry aplikovat roztok vody s octem. Ocet je dobrý pomocník proti vodnímu kameni. Právě na něm skvrny více drží. Nezapomeňte potom ocet otřít vodou.

Foto: Shutterstock, zdroj: GoodHouseKeeping, BHG, bobvila

Aktualizace: 9.2.2023 10:09

Lucie Drahokoupilová

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024