Domácnost

Pěstování okurek na balkóně a parapetech. Zvládne to opravdu každý

V současné době se kvůli rostoucím cenám, lidé opět vrací k domácímu pěstování ovoce i zeleniny. Hodně oblíbené jsou po celý rok salátové okurky. Ty v zimě velmi podraží. Lidé se zahrádkou mají výhodu. Můžou si vypěstovat co chtějí venku. Co dělat v případě, že máte pouze balkón nebo parapet? Nezoufejte, i na takových místech lze pěstovat vlastní plodiny. Jen je potřeba vědět jak na to!

Plastové nádoby

Pro pěstování okurek jsou vhodné 5 litrové plastové nádoby. Dost často v nich koupíte destilovanou vodu nebo vodu do ostřikovačů. Nevyhazujte je, protože poslouží jako malý šikovný skleník. Takové nádoby nezabírají místo a okurky si předpěstujete i v bytě na malém prostoru.

Příprava plastové láhve k osazení

Základem pro úspěšné pěstování okurek je zmíněná 5 litrová nádoba. Uřízněte jí v horní třetině lahve. Tím získáte víko a nádobu na rostlinky. Do dna lahve vyvrtejte pár dírek pro odtok přebytečné vody. Spodní část zabalte do alobalu. Ochráníte tak kořeny před nežádoucím silným sluncem.

Foto: Shutterstock

Sázení okurek

Do nádoby nasypte substrát určený pro pěstování okurek cca 1 cm pod okraj nádoby. Semínka ponořte do roztoku manganu draselného, který zabraňuje plísním a chorobám. Nechte takto namočené 10 až 12 hodin. Potom teprve semínka zasaďte do substrátu. Semínka pak zalijte dostatečným množstvím vody, aby měly vláhu. Přikryjte druhou částí láhve – vytvoříte tak malý skleník.

Péče o okurky

Nezapomeňte, že okurky mají rády vlhko a teplo. Zalívejte je pravidelně, ale nepřežeňte to, abyste zabránili plísním. Jakmile se oteplí, můžete rostlinky přesunout na balkón nebo parapet – obvykle to bývá v průběhu dubna.

Důležité je také jejich zastřihování. Okurky zastřihujte vždy po třetím nebo čtvrtém listě, aby se netvořily výhonky do stran. Ty potom rostlinu vysilují. Vhodné je vyštípnout výhonky již v ranném stádiu.

Foto: Shutterstock, zdroj: HomeGuides, Gardena

Aktualizace: 13.3.2023 13:22

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024