Domácnost

Po této péči vám vánoční kaktus vykvete na Štědrý den

Vánoční kaktus je rostlina, která rozhodně patří k adventnímu období. Jeho barva květů, která je nejčastěji bílá, červená nebo fialová se skvěle hodí jako symbol Vánoc. Vánoční kaktus není naše původní rostlina, ale pochází až z deštných pralesů Brazílie. Úchvatné barvy této rostliny vznikly díky postupnému křížení. Díky barevnému zvonkovitému květenství, které se plně rozvine v době vánoční, vznikl i český název vánoční kaktus. Jak se o něj ale správně postarat, aby vám jeho barevné květy krásně doplnily vaši vánoční výzdobu?

Co dělat pro to, aby vám kaktus rozkvetl na Štědrý den

Pokud chcete, aby vám o Adventu dělal vánoční kaktus radost, je potřeba mu dopřát správnou péči. Jestliže máte starší rostlinu, kterou chcete nechat rozkvést, dopřejte jí 6 – 8 týdnů před Vánoci odpočinek. Omezte zalívání rostliny a zalívejte ji pouze jednou za 14 dní. Během této doby kaktus pravidelně vlhčete rozprašovačem. Ideální teplota pro tuto rostlinu je v této fázi14 °C a přítmí. Jakmile objevíte na stonku pevně zavinutá poupata velká 1 mm, začněte vánoční kaktus zalévat jednou týdně a přendejte do ho místnostmi, kde se pohybuje teplota okolo 20 °C. Prospěje mu také, pokud mu dodáte hnojivo určené pro kaktusy. Kvetoucí rostlinu nechte ve stabilním prostředí, změna jí neprospívá.

Foto: Shutterstock

Jak pečovat o koupený vánoční kaktus

Pokud budete vánoční kaktus pořizovat těsně před Vánoci, dopřejte mu porosení odstátou vodou a dodejte mu tekuté hnojivo vhodné pro kaktusy. Pečlivě popřemýšlejte, kam ho umístíte, abyste ho ušetřili další manipulace. Změna prostředí může způsobit, že kaktusu začnou opadávat květy a poupata. Ideální umístění je v polostínu s teplotou kolem 20 °C. Dopřávejte mu zálivku jednou týdně. Po odkvětu přendejte kaktus na chladnější místo s teplotou kolem 14 °C a zalévejte ho pouze v případě, že je zemina již vyschlá.

Foto: Shutterstock, zdroj: news.cgtn, goodhousekeeping

Aktualizace: 7.12.2022 21:31

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024