Domácnost

Po této péči vám vánoční kaktus vykvete na Štědrý den

Vánoční kaktus je rostlina, která rozhodně patří k adventnímu období. Jeho barva květů, která je nejčastěji bílá, červená nebo fialová se skvěle hodí jako symbol Vánoc. Vánoční kaktus není naše původní rostlina, ale pochází až z deštných pralesů Brazílie. Úchvatné barvy této rostliny vznikly díky postupnému křížení. Díky barevnému zvonkovitému květenství, které se plně rozvine v době vánoční, vznikl i český název vánoční kaktus. Jak se o něj ale správně postarat, aby vám jeho barevné květy krásně doplnily vaši vánoční výzdobu?

Co dělat pro to, aby vám kaktus rozkvetl na Štědrý den

Pokud chcete, aby vám o Adventu dělal vánoční kaktus radost, je potřeba mu dopřát správnou péči. Jestliže máte starší rostlinu, kterou chcete nechat rozkvést, dopřejte jí 6 – 8 týdnů před Vánoci odpočinek. Omezte zalívání rostliny a zalívejte ji pouze jednou za 14 dní. Během této doby kaktus pravidelně vlhčete rozprašovačem. Ideální teplota pro tuto rostlinu je v této fázi14 °C a přítmí. Jakmile objevíte na stonku pevně zavinutá poupata velká 1 mm, začněte vánoční kaktus zalévat jednou týdně a přendejte do ho místnostmi, kde se pohybuje teplota okolo 20 °C. Prospěje mu také, pokud mu dodáte hnojivo určené pro kaktusy. Kvetoucí rostlinu nechte ve stabilním prostředí, změna jí neprospívá.

Foto: Shutterstock

Jak pečovat o koupený vánoční kaktus

Pokud budete vánoční kaktus pořizovat těsně před Vánoci, dopřejte mu porosení odstátou vodou a dodejte mu tekuté hnojivo vhodné pro kaktusy. Pečlivě popřemýšlejte, kam ho umístíte, abyste ho ušetřili další manipulace. Změna prostředí může způsobit, že kaktusu začnou opadávat květy a poupata. Ideální umístění je v polostínu s teplotou kolem 20 °C. Dopřávejte mu zálivku jednou týdně. Po odkvětu přendejte kaktus na chladnější místo s teplotou kolem 14 °C a zalévejte ho pouze v případě, že je zemina již vyschlá.

Foto: Shutterstock, zdroj: news.cgtn, goodhousekeeping

Aktualizace: 7.12.2022 21:31

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024