Kategorie Interiér

Pop art v interiéru, aneb když milujete barvy

Pop art je velice emocionální, energický a barevný umělecký styl, který byl na výsluní především v 60. letech 20. století. Jeho cílem je překvapit, šokovat a pohrát si s předměty každodenního konzumního způsobu života inspirovaného populární hudbou i uměním. V interiéru se pop art odráží v jasných barvách, velkých plakátech, plastových materiálech i plyšových polštářích. V čem tkví kouzlo tohoto mladistvého a hravého stylu?

Kontrast s kapkou kýče

Jasné barvy vévodící pop artu připomínají barevné výlohy supermarketů, které nabízejí spousty věcí ke každodenní spotřebě. Komiksové kresby, běžné předměty přetvořené v umělecká díla i kýčovitě vyhlížející doplňky jsou tím, co dělá pop art pop artem. Za jeho krále je považován americký umělec Andy Warhol, jehož dílo je v pop artových interiérech hojně zastoupeno prostřednictvím různorodých reprodukcí.

Plast, syntetická vlákna, jednoduché tvary i všudypřítomné plakáty k tomuto typu interiérového designu neodmyslitelně patří. Jednotlivé doplňky se často opakují, jen v různých velikostech a barvy k sobě přistupují v kontrastu. Výrazným prvkem bývá obvykle nějaký velký plakát zobrazující buďto slavnou osobnost (například Marilyn Monroe) nebo předmět denní spotřeby například v podobě lahve od Coca Coly.

Pop artový styl lze vypíchnout i v detailech

Nezbytným doplňkem bývají polštáře či koberce s dlouhým chlupem nebo zvířecími vzory, nábytek je obvykle tvořen z plastu nebo jiných umělých materiálů. Člověk, který takový interiér navrhuje, musí mít smysl pro poměr mezi jednotlivými barvami, aby se z hravé barevné kombinace nestal až moc pestrý chaos.

Barvy stěn bývají obvykle rozdělené – jedna ze stěn nese výraznou barvu, ostatní jsou čistě bílé, aby nechaly vyniknout výrazným doplňkům. Strop může nést asymetrické osvětlení, podlaha zůstává až na výrazné koberce neutrální. Množství nábytku v pop artovém interiéru by mělo být minimální, styl futuristický.

Komiksové obrázky nebo postavičky jsou více než vítány a dodávají vtipnou tečku celému prostoru. I když se může zdát, že je pop art jen pro odvážné, vůbec tomu tak není. Není třeba zahrnout celý byt barvami a plastem, postačí i jemné detaily, které na odkaz Andyho Warhola a jeho přelomového umění alespoň upozorní a dodají interiéru hravého a mladistvého ducha.

Aktualizace: 29.10.2019 21:49

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024