Inspirace

Použijte na zahradě dřevěný popel. Jaké rostliny s ním pohnojit?

Dřevěný popel považuje mnoho lidí za obyčejný odpad. Jedná se však o skvělé přírodní hnojivo, které oživí vaši zahradu a zajistí vašim rostlinám perfektní růst. Ocení ho zejména okrasné květiny, ale podpoří i růst zeleniny a ovoce. Kromě toho jej můžete získat naprosto zdarma (zejména pokud doma topíte dřevem) a s půdou ho ani nemusíte míchat.  

Dřevěný popel nesnes každá rostlina

Hlavním přínosem dřevěného popela pro vaše rostliny je jeho vysoký obsah minerálů, a to zejména co se týče fosforu, draslíku, sodíku a vápníku. Ty se podílí na tvorbě kořenů, semen, květů i plodů, chrání rostliny před mrazem a chorobami a především také zvyšují jejich pH.

To tedy znamená, že tedy existují i takové druhy, se kterými by do kontaktu přijít nikdy neměl. Jedná se především o kyselomilné rostliny, jako je borůvka, vřes nebo například také rododendron. Ostatní druhy jej naopak uvítají s velkou radostí – rozzářit dokáže růže, ovocné keře a listovou a plodovou zeleninu. Přesto byste to s ním však neměli nikdy přehánět. 

Některé druhy dřevěného popela totiž mohou mít oproti ostatním pH vyšší. Tomu je tak zejména u tvrdých dřevin, jako je buk a dub. Ty měkčí poté bývají zpravidla méně zásadité a lze ho proto použít více. Berte také na vědomí, že byste nikdy neměli používat popel z uhlí, který by rostliny akorát znehodnotil. Využít lze pak i z pelet, uhlí a kůry. 

Foto: Shutterstock

Použijte ho nejlépe zjara

Nejlépe poté uděláte, když zapravíte popel do půdy během jarních měsíců. Později ho pak můžete použít ještě zevně, například jím posypat okolí rostliny. Tímto způsobem mimo jiné odeženete škůdce a zamezíte znehodnocení vašeho hnojiva. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Thisoldhouse, Certainlywood

Aktualizace: 30.3.2024 9:59

Lukáš Svoboda

Sdílet
Autor
Lukáš Svoboda

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024