Domácnost

Praskla vám špička bot? Vezměte žehličku a budou zase jako nové

Máte oblíbené tenisky, které rádi nosíte zas a znovu? Po častém nošení ohýbání chodidel se na botách často vytvářejí nevzhledné vrásky. Bota se v podstatě zmačká tam, kde se ohýbá. Na některých botách jsou vrásky velmi výrazné. A co teď, přemýšlíte, že boty vyhodíte? Ještě si je nechte a dejte jim druhou šanci pomocí žehličky!

Co budete potřebovat?

Nejlepší je, že pro odstranění vrásek z bot vám stačí dvě věci, které má každá domácnost. Potřebujete ručník, staré tričko a napařovací žehličku. K vyčištění bot použijte hadřík a teplou vodu.

Začněte vyčištěním bot

Předtím než začnete boty žehlit je musíte důkladně vyčistit. Mohlo by se stát, že jakékoliv smítko by na botách zůstalo, zažehlilo by se do povrchu a už se ho nikdy nezbavíte. Obuv stačí vyčistit navlhčeným hadříkem. Odolnější špínu pak odstraníte jemným kartáčkem.

Zdroj: YouTube

Odstraňování vrásek

Botu musíte zevnitř důkladně vycpat nějakým starým hadrem nebo tričkem tak, aby byl povrch boty zpevněn a vyrovnán. Díky tomu se bude plocha lépe žehlit a žehlička dosáhne na všechny vrásky na botě. Ručník namočte do teplé vody a pořádně vyždímejte. Položte na zvrásněné místo a nechte chvilku působit, aby materiál lehce změkl.

Mezitím si nahřejte žehličku. Začněte opatrně žehlit přes mokrý ručník. Dejte pozor, aby se z ručníku nepářilo a nezačala se připalovat bota. U novějších bot se vrásky vyrovnají hned. U starších, kde je zvrásnění hluboké musíte několikrát přejíždět na poškozených místech. Uvidíte, že bota bude vypadat jako nová.

Foto: Shutterstock, zdroj: Nike, wikiHow

Aktualizace: 28.7.2023 11:56

Lucie Drahokoupilová

Sdílet
Autor
Lucie Drahokoupilová

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024