PR článek

Předčasné splacení hypotéky: na kolik vás nově vyjde?

Máte úvěr na bydlení a plánujete ho splatit o něco dříve? Tak si dejte pozor na změny, které se na hypotečním trhu chystají od 1. ledna 2024. Sankce za předčasné splacení hypotéky by se totiž mohly vyšplhat na desítky tisíc.

Co je předčasné splacení hypotéky

Už když si s bankou hypotéku sjednáváte, domluvíte se ve smlouvě na době splatnosti. To je termín, do kterého musíte celý úvěr zaplatit. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete celou částku uhradit dříve, mluvíme o předčasném splacení hypotéky.

Sankce za předčasné splacení hypotéky

Novela zákona, která by měla platit od 1. ledna 2024, stanovuje pokutu za předčasné splacení hypotéky. To je částka, která by měla bance částečně pokrýt ušlý zisk. Pokud se tedy rozhodnete hypotéku splatit ještě před koncem fixace, počítejte nově s poplatkem do 2 % z nesplacené jistiny.

Příklad: Před časem jste si vzali hypotéku na 4 miliony Kč a aktuálně vám zbývají doplatit 3 miliony Kč. Rozhodnete se úvěr převést k jiné bance a hypotéku předčasně splatit. Banka vám vyměří pokutu za předčasné splacení hypotéky ve výši 2 % zbývající jistiny. Vy tak zaplatíte 60 tisíc Kč.

Splacení hypotéky předčasně a zdarma? V těchto případech ano!

Ne vždy ale sankci za předčasné splacení hypotéky platíte. Existují případy, kdy to můžete udělat zdarma. A novela zákona jejich seznam dokonce rozšiřuje. Od 1. ledna 2024 sem patří všechny tyto situace:

  • Konec fixace úrokové sazby
    • Nová výše úroku stanovená bankou
    • Úmrtí, dlouhodobá nemoc nebo invalidita
    • Plnění pojištění splacení úvěru
    • Úvěr s možností přečerpání
    • Vypořádání společného jmění manželů při rozvodu
    • Prodej nemovitosti po 2 a více letech od koupě

Vyplatí se předčasné splacení hypotéky?

Než se pro předčasné splacení hypotéky rozhodnete, opravdu si to důkladně promyslete. Vyplatí se vám zřejmě hlavně v situaci, kdy najednou přijdete k většímu obnosu peněz – například z dědictví. Pak by asi bylo zbytečné dál platit úroky. Sankce za předčasné splacení hypotéky vás tady vyjde levněji.

Pokud ale plánujete přejít k jiné bance, nezapomeňte vše řádně propočítat. A to včetně sankce a dalších poplatků. Může se totiž stát, že rozdíl nebude až tak velký. Se správným rozhodnutím vám zdarma pomůže zkušený hypoteční poradce. Shrne vám všechny výhody a nevýhody a provede vás celým procesem.

Aktualizace: 26.11.2023 14:28

Komerční sdělení

Sdílet
Autor
Komerční sdělení

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024