Bydlení

Při koupi staršího bytu počítejte s dodatečnými náklady, které na první pohled snadno přehlédnete

Kupujete starší byt? Často to může být chytré řešení v situaci, kdy ceny novostaveb dosahují pro mnohé nepředstavitelných výšin. Starší byty mohou být díky mnohdy i výrazně nižší ceně oproti bytům novým skutečně rozumnou investicí. Při koupi jakéhokoliv staršího bytu na Vás ovšem bude jistě čekat rekonstrukce většího či menšího rozsahu. To je potřeba mít vždy na paměti.

V čem spočívá rekonstrukce starších bytů nejčastěji?

Pokud se v inzerátu píše, že byt je určen k rekonstrukci, tak k ní opravdu určen je. A to kompletně. Často se v bytě mohou skrývat i další nástrahy v podobě kupříkladu plísní, nefunkční elektřiny nebo vodovodního řádu. Minimum, které čeká každého, je vymalování. S tím ale může často souviset také oklepání původních omítek a nové štukování.

Jestliže v inzerátu narazíte na větičku, že byt je v původním, ale udržovaném stavu. Buďte si jisti, že Vás kompletní rekonstrukce čeká zrovna tak.

Rekonstrukce bytového jádra

Většina starších bytů “k rekonstrukci” disponuje zpravidla starým umakartovým jádrem. V praxi to pak znamená jádro kompletně vybourat a postavit nové, které bude buďto zděné nebo sádrokartonové. Výhody a nevýhody nechť si posoudí každý sám.

Tímto zákrokem dostáváte jedinečnou možnost změnit dispozici koupelny a toalety. Ve starších bytech bývá oddělená koupelna s vanou a toaleta. Modernější a prostorově úspornější řešení je zabudovat sprchový kout a propojit toaletu se sprchou.

S rekonstrukcí bytového jádra jde ruku v ruce rovněž výměna kuchyňské linky. Ta stará bude s největší pravděpodobností na vyhození. V závislosti na kvalitě a vybavení komponent koupelny a kuchyně roste úměrně cena. Na rekonstrukci bytového jádra si připravte částky až ve statisících. I proto je potřeba při koupi staršího bytu skutečně mít k dispozici potřebné finanční rezervy na nutné rekonstrukce. Během úprav bytového jádra dojde rovněž k instalaci nového vodovodního potrubí a odpadu a stejně tak elektrických rozvodů.

Rekonstrukce elektrických rozvodů

Elektrické rozvody jako takové jsou dalším bodem k úpravě v celém bytu. Starší byty jsou často řešeny ještě zastaralými hliníkovými rozvody, které je třeba vyměnit za rozvody měděné. Ani jističe nejsou dimenzované na dnešní energetické požadavky. Zkrátka Vás čeká kompletní obnova a to zejména v případě panelového bytu není vůbec jednoduchá záležitost. Je dobré mít dopředu rozmyšlené počty zásuvek a jejich rozmístění, stejně tak umístění svítidel. Cena se pohybuje v desítkách tisíc korun, samozřejmě v závislosti na velikosti bytu a rozsahu.

Výměna podlah

Dalším na řadě je výměna podlah. Do kuchyně si pravděpodobně budete chtít dát dlažbu, do pokojů nejčastěji plovoucí podlahu, parkety nebo v dnešní době často používané vinylové podlahy. Zde ceny významně závisí na druhu materiálu, vzoru a kvalitě. Podle toho se dostáváme na dolní nebo horní desítky tisíc korun.

Rekonstrukce bývají finančně i časově náročné

Rekonstrukci lze provést částečně svépomocí, po částech dle různých profesí nebo kompletně tzv. na klíč. Od toho se také odvíjí cena a časová náročnost. Ve všech případech doporučujeme mít dopředu vybrané materiály a řemeslníky poptat dostatečně dlouho s předstihem, respektive počítat s tím, že se rekonstrukce může protáhnout až na několik měsíců. Poptávka po odborných profesích je vysoká a zejména pokud chcete kvalitní ověřenou firmu, budete si muset počkat. To s sebou přináší dodatečné náklady. Počítejte tedy s tím, že v době rekonstrukce nebude váš nový byt obyvatelný minimálně po dobu několika týdnů.

Kompletní rekonstrukce předpokládá kompletně vyklizený byt. Často majitelé nabízí, že Vám nechají původní vybavení bytu. Nenechte se tímto s vidinou ušetření uchlácholit. Oni to nedělají úplně nezištně. Staré vybavení většinou za moc nestojí a budete s vyklízením mít pouze práci, kterou si oni ušetří. Velké skříně se rozpadnou při rozebírání, gauč neprojde futry, na postele abyste si najali stěhováky … navíc, víte vůbec kam s takovým odpadem? Krom toho, že je zakázané velkoobjemový odpad házet do klasických kontejnerů, si určitě hned nechcete rozhněvat sousedy.

Při stěhování do nového města ještě nebudete mít přepsané trvalé bydliště, což bývá podmínkou pro umístění odpadu do sběrných dvorů. A konec konců, máte v čem objemný odpad odvézt? Rozhodně nechte původní majitele nebo realitku nábytek na jejich náklady vyklidit.

Poslední doporučení – nezapomeňte o rekonstrukci informovat sousedy!

Foto: Shutterstock.com

Aktualizace: 3.5.2022 19:01

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024