Bydlení

Při správném topení je možné dost ušetřit. Každá místnost má jiná pravidla

“Naše účty za topení jsou minimální, šetřím a tak se moc neprohnu!” Směje se pan Pavel, majitel rodinného domu, ovšem to, že doma vytápí na pouhých 17 stupňů, a manželka se už bez vesty z ovčí vlny pomalu neobejde, je věc druhá. Správné vytápění domu nebo bytu není primárně o tom, že musíte zmrznout od nohou po nos, je to o tom topit úsporně a vědět, jak na to!

Mnoho domácností z důvodu spoření letos snižuje teplotu. Ceny stoupají nahoru a doba nejistoty jednoduše mnoha rodinám velí, že musí šetřit na každém místě. Jenže nechat dům prochladnout nebo dokonce vymrznout je mnohem horší, než jej nechat temperovat a tím nepřetěžovat výkon kotle. První věcí, o kterou se v případě úspory musíte zajímat je vhodné zateplení domu a střechy, čímž odbouráte první tepelné ztráty.

Každá místnost si žádá něco jiného

Ačkoliv se názory v tomto ohledu střetávají v tom, že je dobré udržovat v době stabilní teplotu, pravda je taková, že každá místnost má jiné požadavky na vytápění. Tam kde jsme nejčastěji, to jest v obývacím pokoji, stačí teplota mezi 20–21 °C. Oproti tomu v koupelně musí být kvůli vlhkosti optimálně kolem 24 stupňů. V ostatních  místnostech ale zase takový komfort nepotřebujeme. Kuchyně si vystačí s 18 °C, protože jí vařením neustále zahříváme, stejně tak v ložnici je zdravé mít vzduch spíš chladnější, ideálně v rozmezí 16 až 18 °C. Chodba, kde se větrá nejčastěji, může být úplně nejchladnější místností v domě – 10 až 15 stupňů bude zdaleka stačit. 

Při tomto uvedení teplot se zohledňují nároky jednotlivých místností. Kolik tepla dodáváme jinými aktivitami, častým větráním, především pak to, že přetápění je pro lidské zdraví velice nezdravé. 

Když nejste doma

Prvním krokem ke zdánlivé úspoře může být vypínání topení v době, kdy nejste doma. Přeci jen, otočit hlavicí radiátoru je jednoduché a po návratu z práce si opět zatopíte. Jenže! Při prudkém poklesu teploty padá i teplo v okolních stěnách, které by nikdy neměly zcela vychladnout. Když topení zapnete po návratu a budete čekat, než se celý dům znovu zahřeje, bude to stát mnohem více, než nechat teplotu temperovat na 16 °C.

Pro správnou funkci topení se doporučuje také dbát na pravidelnou kontrolu kotlů a jejich bezproblémový provoz. 

Foto: Shutterstock

Rozdíl mezi topením v bytě a rodinném domě

Zapomeňte na názor, že v rámci šetření postačí v bytě převzít teplo od sousedů. Takhle to nefunguje. Nechte v bytě teplotu temperovat, nikdy zcela nevypínejte topení a nechte teplo, aby se prostorem rovnoměrně rozprostřelo. Zároveň nikdy nestavte před radiátor nábytek, necloňte mu ani závěsem či jiným bytovým textilem.

V rodinných domech nechte kotel pracovat v optimálním režimu, nevystavujte jej extrémním situacím. V místnostech topte dle doporučených teplot a v době vaší nepřítomnosti nechte dům temperovat. Vždy dbejte na správné zateplení, které je skutečnou cestou k úspoře. 

Foto: Shutterstock, zdroj: enviweb, Danfoss, Geico

Aktualizace: 19.12.2022 13:43

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024