Domácnost

Při úklidu kuchyně se zapomíná na důležitá místa. Pak tam můžete mít roky starou špínu

Vánoční úklid je za námi, ale kuchyň už zase pomalu volá po pozornosti. Tato místnost je nejvytěžovanější z celé domácnosti, vaří se zde, peče, vybaluje nákup, umývá nádobí, ovoce ve dřezu, a tak bychom mohli jmenovat a jmenovat. Když však svou kuchyni uklízíte, myslíte skutečně na všechna místa, kde se může uchytit špína?

Při všech činnostech, které denně v kuchyni provedete, zároveň šíříte i množství nečistot. Nehovoříme zde pouze o prachu, který je všudypřítomný, ale prskající omáčka, omastek, kousky jídla nebo koření mohou značit problém. Ten je vhodné řešit pravidelně. Nyní si tedy řekneme, které části kuchyně jsou mnohdy opomíjené, přinejmenším v údržbě zanedbávané.

Dřez

V dřezu se toho odehrává mnoho a vyčistit jej jednou denně nestačí. Možná se divíte, protože jste to tak doposud dělali, ale nečistoty se s každým spláchnutím hromadí a mohou začít zapáchat. Správně by se dřez měl udržovat minimálně třikrát denně, tedy po přípravě snídaně, oběda a večeře. 

Pokud už se vám z odtoku line nepříjemný zápach, vytvořte si čistič, kdy dovnitř nasypete polovinu šálku sody a zalijete plným šálkem teplého octu. Při údržbě dřezu také pravidelně měňte houbičky, jsou to množitelky bakterií a nebezpečných organismů. 

Kořenky

Stojí často blízko plochy, kde se vaří, už jen z toho důvodu na nich mohou ulpívat nečistoty, zároveň po nich nesáhneme vždy čistou rukou. A tak se na povrchu kořenky hromadí nečistota, ze které se může stát letitá špína. Pravidelně je tedy otírejte a nenechávejte na kořenkách zbytky jídla nebo koření.

Lednice

Přiznávám se za všechny, lednici neuklízím ráda a vlastně to úplně nemiluje nikdo. Proč? Vše musíte vyndat, někam umístit a pracovat rychle, aby šly potraviny zase rychle do přijatelné teploty, o mrazáku nemluvě. Přesto je lednice přesně tím místem, kde se šíří mikroorganismy, bakterie i choroboplodné zárodky. Čistěte lednici pravidelně, používejte k dezinfekci ocet a tuto činnost pro své dobro neodkládejte na jindy. 

Nábytek

V kuchyni nejsou jenom kachlíky, které pravidelně leštíte, ale také nábytek, na který se mnohdy něco vylije, rozsype, od vaření se k němu také sprškou donese další řada skvrn. Čistěte povrch nábytku stejně často, jako kuchyňský pult a kachličky. Je na něm hodně nečistot, o kterých nemusíte na první pohled vědět.

Foto: Shutterstock

Kuchyňský textil

Vzhledem k tomu, že se vše točí kolem jídla, je vhodné i kuchyňský textil pravidelně měnit a nikdy se v tom neupejpat. Utěrky vyžadují pravidelnou péči, mohou být mastné a špinavé od náročných skvrn, stejně tak ručníky, nebo příkladně látkové chňapky. Čistota, půl zdraví, jak se říká. 

A když už budete v uklízecím zápalu, odejměte si spodní lištu kuchyňské linky a pořádně vytřete i pod ní. Za pár měsíců se tam dovedou nashromáždit pěkné poklady. 

Udržujte svou kuchyni v čistotě a uvidíte, že se tam budete i lépe cítit. Dbát na hygienu, především v místě, kde se vaří, je nezbytností a povinnou výbavou každé dobré hospodyně. 

Foto: Shutterstock, zdroj: Insider, Homesandgardens

Aktualizace: 5.2.2023 9:29

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024