Kategorie Koupelna

Retro koupelny mají styl, aneb vzhůru do časů noblesní secese

Když nový majitel přijde do svého nového bytu, koupena bývá častým místem, které jako první podléhá rekonstrukci. Moderní obklady, moderní vana, moderní svítidla. Jenže bude tento trend v kurzu i za několik let?

Výhodou retro zařízení je, že jednoduše nikdy nezestárne. Styl, který se neřídí tím, co je ve světě designu IN a uchovává si ducha starých časů, je jednoduše nesmrtelný.  Retro koupelny působí hravě, originálně a nikdo vám nemůže upřít, že máte jednoduše smysl pro styl a eleganci.

Secese si libuje v květinových ornamentech i geometrických tvarech

Pojem retro je velice široký. Může představovat versailleský styl Ludvíka XIV, ale i 80. a 90. léta našeho století, kdy měli všichni v koupelnách stejné dlaždičky, protože nic jiného jednoduše nebylo. Pojďme se však zaměřit na dobu mezi těmito historickými milníky, která byla jednoduchá i zdobná, elegantní i hravá, ale hlavně nestárnoucí.

Velice oblíbeným retro stylem je secese, která si potrpí na různé nápadité vzory, ornamenty i typické materiály. Přelom 19. a 20. století se nesl ve stylu noblesy, oblíbené byly přírodní motivy i různé geometrické tvary. Hlavní dominantou koupelny byly samostatně stojící prohnuté vany na zdobných nožičkách a stejně tak typické zdobné baterie.

Není však třeba pátrat v antikvariátech a po půdách, výrobci totiž nabízejí mnoho nových, kvalitních a funkčních replik, které jakoby originálům z oka vypadly. Některé obchody se dokonce přímo zaměřují na koupelnové retro vybavení a tak není problém vybrat vše ve stejné barvě a dekoru.

Secesní koupelna potřebuje hlavně prostor

Secese se hodně vzhlížela ve vzorovaných dlaždicích a kovových doplňcích v odstínu mědi, cínu i zlata. Do secesních koupelen patřilo i dřevo v podobě stylových komod a také velká zrcadla s kovovým rámem. Funkci doplňků v tomto případě plní porcelánové misky, smaltované konve, propracované věšáky, skleněné dózy na mýdla, voňavky i koupelnové soli.

Pokud o takovéto koupelně přemýšlíte, i díky samostatně postavené vaně potřebujete hlavně prostor. Mnoho věcí a stylových doplňků seženete na bleších trzích, dobovou vanu, umyvadlo i baterie u specializovaných prodejců, což platí i pro secesní dlaždičky. Staňte se hvězdou němého filmu a vraťte se se secesní retro koupelnou do časů gentlemanů v kloboucích a dam v krásných šatech.

Foto: Pranaycoffee.com, Cabexavuca.co.

Aktualizace: 22.10.2019 19:10

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024