Zelené fazolky patří mezi výborné kulinářské suroviny. Šťavnaté lusky jsou skvělou přílohou k mnoha druhům pokrmů. Ačkoliv hodně lidí tuto luštěninu nemá v lásce, často je to pouze kvůli tomu, že jí kuchař neumí připravit. Fazolky bývají označovány spíše za zeleninu, jelikož ještě zcela nedozrály do stádia luštěniny.
Fazolky jsou zdravé, křupavé a dají se vařit na mnoho způsobů. Jistým problémem v jejich přípravě je to, že v syrovém stavu nejsou poživatelné. Není to tolik o chutí, ale o tom, že syrové fazolky mohou způsobit zažívací potíže. Obsahují totiž jedovaté látky, které se při vaření ztrácí. Mnoho kuchařů proto z obavy o své zdraví udělá z fazolek rozvařenou hmotu.
Fazolové lusky jsou bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny a ostatních prospěšných živin. Jsou vynikající například při redukci váhy. Obsahují i velké množství vitamínu C a jsou skvělým pomocníkem pro posílení imunity. Navíc je můžeme ve velkém množství pěstovat i doma. Jejich pěstování je velmi levné a úroda bohatá.
Jediným drobným zádrhelem může být příprava na samotné vaření. Je to trochu piplavá práce, ale výsledek jistě stojí za to. Navíc přípravu zvládne opravdu každý.
Blanšírování je kulinářská metoda spočívající v krátkém povaření suroviny a následně jejím okamžitém ochlazením. Jinak se tomu také říká šokové ochlazení. Tato metoda je nejvhodnější pro vaření těchto typů potravin.
Postup je velmi prostý.
Nyní už jen stačí servírovat a užívat si komplimenty za skvěle uvařené jídlo.
Foto: Shutterstock, zdroj: Goodfood, CookingLight
Aktualizace: 29.9.2022 13:47
Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více
Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více