Inspirace

Šéfkuchař prozradil trik, který je potřeba udělat, aby si fazolky zachovaly svou zelenou barvu a šťavnatost

Zelené fazolky patří mezi výborné kulinářské suroviny. Šťavnaté lusky jsou skvělou přílohou k mnoha druhům pokrmů. Ačkoliv hodně lidí tuto luštěninu nemá v lásce, často je to pouze kvůli tomu, že jí kuchař neumí připravit. Fazolky bývají označovány spíše za zeleninu, jelikož ještě zcela nedozrály do stádia luštěniny.

Fazolky jsou zdravé, křupavé a dají se vařit na mnoho způsobů. Jistým problémem v jejich přípravě je to, že v syrovém stavu nejsou poživatelné. Není to tolik o chutí, ale o tom, že syrové fazolky mohou způsobit zažívací potíže. Obsahují totiž jedovaté látky, které se při vaření ztrácí. Mnoho kuchařů proto z obavy o své zdraví udělá z fazolek rozvařenou hmotu.

Fazolky jsou superpotravina

Fazolové lusky jsou bohatým zdrojem  sacharidů, bílkovin, vlákniny a ostatních prospěšných živin. Jsou vynikající například při redukci váhy. Obsahují i velké množství vitamínu C a jsou skvělým pomocníkem pro posílení imunity. Navíc je můžeme ve velkém množství pěstovat i doma. Jejich pěstování je velmi levné a úroda bohatá.

Jediným drobným zádrhelem může být příprava na samotné vaření. Je to trochu piplavá práce, ale výsledek jistě stojí za to. Navíc přípravu zvládne opravdu každý.

Foto: Freepik

Nejlepší příprava je blanšírování

Blanšírování je kulinářská metoda spočívající v krátkém povaření suroviny a následně jejím okamžitém ochlazením. Jinak se tomu také říká šokové ochlazení. Tato metoda je nejvhodnější pro vaření těchto typů potravin.

Postup je velmi prostý.

  • Připravte si čerstvé fazolky, s mraženými z obchodu moc zázraků již nesvedeme.
  • Důkladně je omyjte a zbavte stopek. Snažte se neulomit samotný lusk, maximálně 0,5 cm, jinak se do lusku dostane voda.
  • Do velkého hrnce napusťte vodu, důkladně osolte a přiveďte k varu. Množství vody musí být alespoň 2x takové, než je objem fazolek.
  • Připravte ledovou lázeň ze studené vody a nejlépe i ledu. Lázeň si připravte chvíli před samotným vařením. Pokud začnete až při vaření, už může být pozdě, jelikož fazolky se nesmí rozvařit.
  • Fazolky vložíme do vřelé vody a rovnoměrně je povaříme asi 2 minuty. Nikdy nedáváme do hrnce všechny lusky naráz, ale rozdělíme si je na několik várek.
  • Fazolky po 2 minutách jdou z hrnce ven rovnou do ledové lázně. Lusky musí ve studené vodě zcela vychladnout. Až budou na dotek studené, musí zase z lázně ven, jinak se nám rozmočí.
  • Z ledové lázně poputují na papírovou utěrku a fazolky řádně osušíme, aby nám příliš nezměkly. Tento krok v žádném případě nepřeskakujte, můžete si zničit dosavadní práci.

Nyní už jen stačí servírovat a užívat si komplimenty za skvěle uvařené jídlo.

Foto: Shutterstock, zdroj: Goodfood, CookingLight

Aktualizace: 29.9.2022 13:47

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024