Domácnost

Špinavé radiátory jsou pohromou domácnosti. Jak na nich umýt i špatně dostupná místa

Čistíte v domácnosti radiátory? Každodenní úklid určitě nesměřujete k čištění radiátorů, ale jednou za čas, by se měli řádně vyčistit. Usazuje se v nich mnoho špíny, prachu, mrtvého hmyzu, šupinek kůže. Potom jsou radiátory v topné sezóně méně výkonné. Při zapnutí radiátorů můžete také cítit zápach, jak se vlivem vysoké teploty nečistoty pálí. Škodliviny potom dýcháme a může se nám i obtížněji dýchat. Nezapomínejte proto na jejich čištění před topnou sezónou. Ukážeme vám jak na to.

Čištění žebrového radiátoru

Nejprve se ujistěte, že je topení vypnuté. Připravte si vysavač a nastavte ho na nejvyšší výkon. Použijte k němu co nejužší nástavec, abyste se dostali mezi jednotlivé části radiátoru. Hrubé nečistoty a prach vysajte. Další částečky prachu odstraňte klasickou prachovkou. Připravte si úzkou tyč nebo nějakou tenkou dřevěnou laťku a namotejte mokrý hadřík (namočený ve vodě se saponátem). Tímto způsobem se dostanete i na méně přístupná místa. Hadřík umyjte, namočte do mýdlové vody a omyjte celý radiátor zvenku. Na případné zašlé nečistoty se nebojte použít kartáč.

Využití fénu na vlasy

Pokud doma nemáte extra výkonný vysavač na možné nečistoty v radiátorech, použijte fén na vlasy. Fén nastavte na nejvyšší výkon. Pod radiátor si připravte mokrý hadr. Namiřte mezi žebry radiátorů fénem od shora dolů. Tím snadněji odstraníte zbylý prach, který se pak nalepí na mokrý hadr.

Foto: Shutterstock

Čištění deskových radiátorů

Deskové a ploché radiátory jsou obtížněji dostupné. Čištění vyžaduje trochu jiný přístup.

Před samotným čištění odstraňte horní mřížku a boční desku. Postup je obdobný jakou čištění žebrových radiátorů. Připravte si vysavač a nasaďte na něj nejtenčí nástavec, se kterým se dostanete i na hůře přístupná místa. Nečistoty vysajte. S tenkou tyčkou, na které máte omotaný mokrý hadr se dostanete do hůře přístupných míst. Hadrem potom opět omyjte vnější části radiátorů.

Foto: Shutterstock, zdroj: Sweepingdimensions, Housebeautiful

Aktualizace: 31.8.2022 21:22

Lucie Drahokoupilová

Novinky

Jak odstranit pařez ze zahrady snadno a rychle. Pomůže vám sůl

Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více

16.5.2024

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024