Domácnost

Správná péče o sportovní oblečení. Sušičce i aviváži se raději obloukem vyhněte

Zpocené oblečení z tělocvičny je potřeba po každém tréninku vyprat. Jak se starat o své sportovní oblečení, aby nám co nejdéle vydrželo a plnilo stále svou funkci?

Před samotným praním použijte bílý ocet

Tento levný produkt obsahuje malé množství kyseliny, která pomáhá odstranit mastnotu, nečistoty a bakterie. Smíchejte jeden díl bílého octa se čtyřmi díly studené vody. Oblečení do roztoku ponořte na 15-30 minut a pak opláchněte studenou vodou.

Perte naruby

Chovejte se ke svému oblečení šetrně a perte naruby. Zamezíte tak ztrátě barvy a možnému roztržení látky. Perte maximálně na 40 °C. Při vyšší teplotě by mohlo dojít k nenávratnému poškození struktury vlákna.

Foto: Unsplash.com

Používejte jemný prací prostředek na praní

Nepoužívejte běžné prací prášky, ale pořiďte si speciální na sportovní oblečení, který vám vyčistí vlákna do hloubky. Používejte doporučené množství prášku. I zde platí pravidlo méně je někdy více. Při předávkování pracího prášku se vytváří v oblečení ideální prostředí pro houby a plísně, které navíc vylučují nepříjemný zápach.

Nepoužívejte aviváž

Aviváž sice velmi krásně vaše oblečení provoní, ale může poškodit technologické vlastnosti látky. Místo aviváže můžete použít citronovou šťávu anebo jedlou sodu.

Nesušte na přímém slunci a v sušičce

Nikdy sportovní oblečení nesušte na přímém slunci, jelikož tak dojde k postupnému vyblednutí barev. Sušička také není nejvhodnějším řešením, ač je to nejrychlejší. Sušení v sušičce totiž snižuje pružnost oblečení.

Skladování

Ideálně si sportovní oblečení pověste na věšák, aby mohlo dostatečně dýchat. Zmačkané oblečení ve skříni může poškodit kvalitu látky. Dále je vhodné oblečení skladovat ve tmě, aby nedocházelo k vyblednutí barev.

Jak se staráte vy o své sportovní oblečení? Víte o nějakém tipu, který v článku nebyl zmíněn a stojí za vyzkoušení?

Aktualizace: 25.1.2021 8:06

Michaela Lukešová

Sdílet
Autor
Michaela Lukešová

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024