Zahrada

Správný poměr benzínu a oleje do sekačky či křovinořezu je důležitý. Jinak dochází k zadření motoru

Údržbu si nezaslouží jen vaše zahrada, ale také technika, kterou na ní používáte. Jedná-li se o sekačky, křovinořezy nebo motorové pily, setkáváme se u nich s dvoutaktním motorem, jen zřídkakdy se stává, že by se výrobci sekaček přiklonili ke čtyřtaktu. My se však dnes budeme bavit o standardním dvoutaktu, který pro svůj provoz potřebuje směs benzínu a oleje. Jak na to, abychom si své pomocníky trvale nepoškodili se dozvíte v následujících řádcích. 

Pro správný provoz dvoutaktního motoru potřebujete palivovou směs a v ní správný poměr oleje a benzinu. Výběr oleje nepodceňujte, bez něj se písty v přístroji ochodí rychle a jeho životnost se výrazně zkrátí. Vybírejte proto takový, který je přímo určen pro míchání s benzínem, označený jako 2T nebo M2T. Vyhněte se jakýmkoliv olejům pro čtyřtakty či osobní automobily.

Poměr oleje a benzinu je daný

Přesně tuto hodnotu udává výrobce dané techniky, a to buď v návodu nebo na víčku od nádrže. Ředění se také rozlišuje podle toho, je-li přístroj v záběhu, nebo je již nějaký ten rok používán.

Foto: Freepik

Správná příprava a tip na konec

Palivovou směs si vždy připravte ve speciální nádobě, není vhodné ji míchat přímo v nádrži. Ideálně využijete kanystr na paliva a také trychtýř. Vždy nejprve naléváme olej, teprve poté benzín. Pamatujte, že odstátá palivová směs ztrácí hodně ze své účinnosti, proto může dojít k opotřebení mechaniky, aniž byste věděli proč. Vždy si poznamenejte, kdy jste směs připravili, nebo si ji přinejmenším připravujte v přesném množství, které vypotřebujete ihned a nebudete jej skladovat po delší dobu než půl roku. Směs vždy na jaře vyměňte, tím zamezíte vznikajícím problémům a prodloužíte technice životnost, aniž byste museli sledovat přesné termíny.

Příležitostní zahrádkáři a ti, kteří směs využívají v menším množství mohou využít i tzv. alkylátové benziny, které jsou již připravenou směsí a nemusíte tedy ředění vůbec řešit. 

Chcete-li najít své nepostradatelné pomocníky po zimě v dobré kondici, docílíte toho jedině vhodnou péči, což je správné namíchání palivové kapaliny či využití dražších, již připravených směsí a také jejich přiměřená výměna.

Foto: Shutterstock, zdroj: Stihl, Remingtonpowertools

Aktualizace: 9.11.2022 21:56

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024