Kategorie Bydlení

Stojací lampa zútulní interiér a dodá mu šmrnc

Velmi důležitou součástí bytu je jeho osvětlení. Zcela jinak na nás působí tmavá místnost, kde snadněji podlehneme špatné náladě a úzkosti, jinak místnost příjemně osvětlená. Zároveň někdy potřebujeme světlo tlumenější, jindy soustředěné do místa, kde si hodláme číst. Všechno toto nám může zajistit stojací lampa – pokud ji správně vybereme a vhodně do bytu umístíme.

Pestré využití

Právě pro případ, že si chcete večer číst na sedačce nebo v křesle, je ideálním společníkem stojací lampa. Zároveň si s její pomocí můžete dopřát tlumené světlo při sledování televize nebo povídání s přáteli. Pokud byste měli rozsvícené v místnosti hlavní stropní světlo, bylo by osvětlení rozptýlené do celého prostoru, ale na čtení by to zdaleka nestačilo.

Praktický pomocník

Při výběru se nejprve zamyslete nad tím, kam lampu dáte, a jaké bude její nejčastější využití. Nemusí být jen v obývacím pokoji, hodí se i do ložnice nebo pracovny. Obvykle bývají lampy vysoké a štíhlé, aby zbytečně nezabíraly prostor. Pokud ale máte dostatek místa, klidně můžete zvolit lampu s velkým obloukovým ramenem. Taková lampa je velmi vkusným doplňkem místnosti.

Jestli si rádi regulujete intenzitu světla sami, vyberte lampu se stmívačem. Na čtení můžete intenzitu zvýšit, na večerní posezení s přáteli snížit. Světlo regulujete obvykle přímo na lampě nebo můžete zakoupit lampu s dálkovým ovládáním. Na něm pak lze volit intenzitu světla a mnohdy také jeho barvu. Na čtení je ideální lampa se dvěma světelnými zdroji. Jedno rameno můžete nasměrovat dolů na knihu a hned máte dostatek světla. Můžete mít ale i s jedním stínidlem v různých barvách a tvarech.

Při výběru neopomeňte mrknout na energetickou spotřebu. Do lamp jsou nejčastěji voleny LED žárovky. Mají výdrž, nízkou spotřebu a dobrou svítivost. Úsporné žárovky sice šetří energii, ale jejich rozsvěcení je pomalejší. Málokdy se do lamp dávají halogenové žárovky. Mají sice intenzivní jas a dlouho vydrží, ale při svícení velmi hřejí.

Vkusný doplněk místnosti

Můžete volit z mnoha designů dle toho, který se vám do bytu nejvíc hodí. Některé lampy jsou spíše v retro stylu, jiné jsou jednoduché a elegantní. Podle toho, jak máte zařízený byt, vyberte i materiál lampy. Stínidla mohou být z papíru nebo ze skla. Stojan je obvykle dřevěný nebo kovový. Pak je už jen na vás, zda se vám víc hodí měď, bronz, nerez nebo chrom.

Aktualizace: 14.6.2020 17:30

Ivan Blažek

Jsem nezávislý žurnalista a také závislý kutil a pěstitel. Vše, co se kolem domu šustne a stojí za pár slov rád prostřednictvím písmenek sdílím se čtenáři. Rád poradím s financemi, hypotékou, ale i se stavbou domu.

Sdílet
Autor
Ivan Blažek

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024