Domácnost

Tajná funkce škrabky, kterou zná opravdu málokdo

Škrabku používá v domácnosti asi každý z nás. Je to užitečný pomocník, díky kterému odstraníte nepotřebné slupky z ovoce a zeleniny. Ač se může zdát, že loupání ovoce a zeleniny není žádná věda, a stačí vzít například bramboru a škrabkou ji oloupat dle svého, není to tak úplně pravda. Spousta lidí totiž škrabku používá špatně a přidělává si tím zbytečně práci. Patříte mezi ně?

Většina lidí používá škrabku špatně

Velká část lidí zeleninu loupe odshora dolů. Po tom, co se škrabkou dojedou dolů, zvednou ji od loupané zeleniny a znovu začínají loupat odshora dolů. Odstraňování slupek od zeleniny v tomto případě nějaký čas trvá. Naštěstí to jde ale mnohem rychleji a účinněji.

Video, které ohromilo svět

To, jak správně používat škrabku na zeleninu, ukázala ve svém videu na TikToku žena jménem Claire Banavand. Toto video, které trvá pouze několik vteřin, se stalo během několika dní doslova virálním. Statisíce lidí tento jednoduchý trik na škrábání zeleniny sdíleli se svými sledujícími a přáteli. Sama TikTokerka uvádí, že to, jak správně používat škrabku, se dozvěděla až ve svých třiceti letech. To vysvětluje fakt, že většina lidí o správném použití škrabky opravdu nemá ponětí. Nepatří to tedy mezi znalosti, které se předávají z generace na generaci. Zatím. Až tento jednoduchý trik sami vyzkoušíte, jistě o něm poučíte i zbytek své rodiny. V čem tedy spočívá trik na správné loupání zeleniny?

@clairebanayad

6 million and still counting 😅😅😅

♬ original sound – OneStopChop

Jak na správné loupání zeleniny

Hlavice škrabky je ohybatelná zepředu dozadu. Pokud tedy loupete zeleninu pouze odshora dolů, zbytečně si práci komplikujete a trvá vám to déle. Správné použití škrabky spočívá v tom, že škrabkou po zelenině pohybujete v obou směrech, tam a zpět, aniž byste ji od zeleniny oddálili. Až příště sáhnete po škrabce a začnete ji používat k oloupání jablek, mrkve, okurky nebo brambor, zkuste sami tento trik. Uvidíte, že vás bude bavit a tato nezáživná činnost vám půjde mnohem lépe od ruky.

Foto: Shutterstock, zdroj: webniusy, mishri, TikTok

Aktualizace: 17.2.2023 15:12

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Květák v obchodech je příliš drahý. Vypěstujte si ho jednoduše na zahradě

Pěstování květáku není náročné, ale vyžaduje správnou péči a podmínky. Základem je zajistit mu to,… Zobrazit více

13.5.2024

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024