Inspirace

Tapety nejen na zdi aneb Jak sladit jednotlivé prvky v místnosti

Chcete rychle a bez námahy předělat svůj obývací pokoj, ložnici nebo jinou místnost v bytě? Pak nasměrujte svoji pozornost na hravé tapety, díky nimž snadno dodáte místnosti barvy, vzory i zajímavé textury. Jednoduchá a neutrální základna představuje pro tapety ten pravý odrazový můstek.

Geometrické vzory i výrazné motivy promění zevšednělý nábytek během okamžiku

Pokud máte v bytě jednoduché světlé zdi, nábytek nebo jiné plochy, pak by mohla být renovace prostřednictvím tapet to pravé, co dodá vašemu interiéru šťávu. Práce s tapetami je velice snadná, a proto se jí nemusí bát ani ti, kteří s nimi nikdy nepracovali. Jestliže se přeci jen bojíte, začněte s malými plochami a detaily.

Otapetovat se dá téměř cokoliv – od zdí přes nábytek až po dekorace. Právě nábytek může být onou plochou, na níž se mohou laičtí designéři vyřádit. Pro tapetování jsou vhodné například příborníky v kuchyni, noční stolky, otevřené knihovny nebo různé poličky a také dveře. Základem k úspěchu je očištěný rovný povrch a vaše fantazie. Momentálně jsou velice oblíbené jednoduché geometrické vzory, které dodají interiéru dojem propracované jednolitosti.

Oproti nenápadným a jednoduchým geometrickým vzorům lze vytvořit „výkřik do tmy“ za pomoci výrazného motivu. Chybu neuděláte například s květinovými či botanickými motivy, které mohou být jak na zdech, tak například i na dalším vybavení, jako jsou lampy nebo různé dekorace. Jestliže najdete stejný motiv tapety i textilu, můžete kombinovat pruhy tapet na zdech například se závěsy nebo polštářky.

Ze zbytků tapet lze tvořit originální mozaiky

Zaručený wau efekt lze vytvořit vytapetováním jednoho z rohů v místnosti hodně výraznou tapetou, která bude působit jako ostrý kontrast k jinak jednoduché výmalbě. Vyberte například kout s křeslem nebo pracovním stolem, tapetu pak můžete v menší míře zopakovat i jinde v místnosti.

Nudí vás vaše schody? Odpověď na to, jak je změnit, už znáte. Tapety se dají totiž skvěle využít také jako velice efektivní prvek k úpravě schodů, mimo nášlapné plochy. Skvěle vypadá střídání jednotlivých barev či vzorů, využít lze i tapety imitující dřevo či kámen.

Zbytky tapet rozhodně nevyhazujte. Lze s nimi polepit drobnosti v bytě  – například květináče, věšáky, různé truhličky a malé skříňky nebo vytvořit hravé a originální mozaiky. Již okoukané vybavení díky tomu dostane rázem nový a svěží vzhled a vy se budete cítit jako v novém!

Foto: Shutterstock

Aktualizace: 12.11.2021 18:12

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024