Domácnost

Trvanlivost potravin v lednici. Jak dlouho vydrží?

Také si vždy po načnutí určitého výrobku či potraviny lámete hlavu nad tím, jak dlouho je možné uskladnění v lednici? Za jak dlouho se to zkazí? Kdy to nejlépe spotřebovat? Je asi zřejmé, že čím dříve výrobek spotřebujete, tím je čerstvější a chutnější. Pojďme si v následujícím článku shrnout, jak správně uchovávat potraviny v lednici a jak dlouho je tam můžete odložit bez obav z následné konzumace.

Vajíčko

Minimální trvanlivost nepoškozeného vejce se udává 28 dní od snůšky. Samotné bílky vydrží v lednici až 20 dnů. Pozor si musíte dávat na žloutky, ty nejsou ani zdaleka tak odolné jako bílky. Žloutky je třeba spotřebovat do 2-3 dnů. Bílky a žloutky je dobré uchovávat v krabičce s víčkem, která zaručí jejich čerstvost.

Foto: Shutterstock

Mléko

Velký rozdíl je mezi trvanlivostí čerstvého a takzvaného trvanlivého mléka. Trvanlivé mléko můžete nechat nenačaté mimo lednici i několik měsíců. Záleží na datu spotřeby uvedeném na obalu. Čerstvé mléko vydrží neotevřené v lednici většinou 10 dní. Po načnutí byste měli oba zmíněné typy spotřebovat do dvou dnů. 

Máslo

Čerstvé máslo vydrží v lednici 20 dnů od data výroby. Většina lidí skladuje máslo mimo lednici, aby se jim dobře mazalo na chleba, například ve spíži. V tomto případě je potřeba si dávat větší pozor na jeho zkažení. To, že máslo není v pořádku, poznáte po čichu, podle chuti i od pohledu. Prošlé máslo zpravidla zapáchá, má nakyslou chuť i vůni a neobvyklou barvu.

Krájená šunka

Pokud si v obchodě koupíte nakrájenou šunku nebo jiný druh uzeniny je potřeba ji do 24-48 hodin spotřebovat. Pokud si koupíte balenou uzeninu, řiďte se datem spotřeby uvedeným na obalu.

Sýr

Sýry v původních obalech vydrží až 4 týdny. Obecně platí, že čím více sušiny sýr má, tím déle vydrží. Gouda a eidam patří mezi polotvrdé sýry a při správných podmínkách vydrží nenačaté v lednici až 2 měsíce.

Foto: Shutterstock

Vařené brambory

Kvalitní druh brambor vydrží po uvaření až 24 hodin mimo lednici. Lepší ale je jejich výdrž netestovat a po vychladnutí je dát do lednice. Vařené brambory vydrží v lednici přibližně 5 dní.

Uvedená trvanlivost potravin je pouze orientační. Nejlepší je řídit se vlastním instinktem. Pokud se vám jídlo nelíbí, nevoní vám a při ochutnání má neobvyklou chuť, je lepší jídlo vyhodit než riskovat žaludeční problémy.

Foto: Shutterstock, zdroj: Taste of Home

Aktualizace: 3.5.2022 11:46

Karolína Jelínková

Usměvavá studentka a pisatelka na volné noze, která má ráda přírodu a lidi se smyslem pro humor.

Sdílet
Autor
Karolína Jelínková

Novinky

Jak odstranit pařez ze zahrady snadno a rychle. Pomůže vám sůl

Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více

16.5.2024

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024