Také si vždy po načnutí určitého výrobku či potraviny lámete hlavu nad tím, jak dlouho je možné uskladnění v lednici? Za jak dlouho se to zkazí? Kdy to nejlépe spotřebovat? Je asi zřejmé, že čím dříve výrobek spotřebujete, tím je čerstvější a chutnější. Pojďme si v následujícím článku shrnout, jak správně uchovávat potraviny v lednici a jak dlouho je tam můžete odložit bez obav z následné konzumace.
Minimální trvanlivost nepoškozeného vejce se udává 28 dní od snůšky. Samotné bílky vydrží v lednici až 20 dnů. Pozor si musíte dávat na žloutky, ty nejsou ani zdaleka tak odolné jako bílky. Žloutky je třeba spotřebovat do 2-3 dnů. Bílky a žloutky je dobré uchovávat v krabičce s víčkem, která zaručí jejich čerstvost.
Velký rozdíl je mezi trvanlivostí čerstvého a takzvaného trvanlivého mléka. Trvanlivé mléko můžete nechat nenačaté mimo lednici i několik měsíců. Záleží na datu spotřeby uvedeném na obalu. Čerstvé mléko vydrží neotevřené v lednici většinou 10 dní. Po načnutí byste měli oba zmíněné typy spotřebovat do dvou dnů.
Čerstvé máslo vydrží v lednici 20 dnů od data výroby. Většina lidí skladuje máslo mimo lednici, aby se jim dobře mazalo na chleba, například ve spíži. V tomto případě je potřeba si dávat větší pozor na jeho zkažení. To, že máslo není v pořádku, poznáte po čichu, podle chuti i od pohledu. Prošlé máslo zpravidla zapáchá, má nakyslou chuť i vůni a neobvyklou barvu.
Pokud si v obchodě koupíte nakrájenou šunku nebo jiný druh uzeniny je potřeba ji do 24-48 hodin spotřebovat. Pokud si koupíte balenou uzeninu, řiďte se datem spotřeby uvedeným na obalu.
Sýry v původních obalech vydrží až 4 týdny. Obecně platí, že čím více sušiny sýr má, tím déle vydrží. Gouda a eidam patří mezi polotvrdé sýry a při správných podmínkách vydrží nenačaté v lednici až 2 měsíce.
Kvalitní druh brambor vydrží po uvaření až 24 hodin mimo lednici. Lepší ale je jejich výdrž netestovat a po vychladnutí je dát do lednice. Vařené brambory vydrží v lednici přibližně 5 dní.
Uvedená trvanlivost potravin je pouze orientační. Nejlepší je řídit se vlastním instinktem. Pokud se vám jídlo nelíbí, nevoní vám a při ochutnání má neobvyklou chuť, je lepší jídlo vyhodit než riskovat žaludeční problémy.
Foto: Shutterstock, zdroj: Taste of Home
Aktualizace: 3.5.2022 11:46
Odstranění stromu ze zahrady nemusí být vždy snadné, protože často po něm zůstává pařez. Nicméně,… Zobrazit více
Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více