Domácnost

Účinné vyčištění pračky. Dejte do ní drátěnku

Buben pračky nám dává krásně vyprané prádlo, ale za jeho skutečnou vůní a čistotou stojí i pravidelná péče, kterou mu věnujeme. Jak již bylo několikrát řečeno, usazeniny ze špatně dostupných míst se mohou neblaze podepsat na kvalitě vypraného prádla a je docela dobře možné, že vás při otevření pračky překvapí i nepříjemný zápach. Máme pro vás jedinečný tip, který všechnu špínu poctivě vyčistí do poslední skvrnky. 

Základní tipy na očistu pračky

K tomu, aby vaše pračka byla, jako nová, postačí jedlá soda a ocet. Po dvou šálcích obou surovin dáme do dávkovače – jedlou sodu do přihrádky na prací prostředek, ocet místo aviváže, je vhodné dát i dva šálky octu přímo do bubnu. Program zvolíme delší na vyšší teplotu a necháme pračku pracovat. Tato směs zaručí, že buben bude perfektně čistý, včetně zásobovacího šuplíku. Ocet se sodou důkladně vyčistí i přívodní trubky, ve kterých také ulpívá špína. Skvělým tipem je také nechat směs v bubnu v pohotovostním režimu  několik hodin, na usedlou špínu to bude přímo pancéřová pěst. 

Pravidelně také kontrolujte těsnění kolem bubnu, protože to je tím největším nositelem nečistot, v horším případě zde může vzniknout i plíseň. Vyvarujte se toho, aby v něm zůstala voda, nebo ještě hůř – i kusy vypraného prádla. Octem můžete těsnění skvěle vyčistit, stejně, jako zásobovací šuplík na prací prostředky. Jedině pravidelnou údržbou pračky zabráníte tomu, aby se v ní zachycovala nežádoucí nečistota. 

Foto: Shutterstock

Trik s drátěnkou pro silnou nečistotu

Je zcela běžné, že péči o pračku podceníte. Upřímně řečeno, málokoho napadne, že právě vlhkost a prací prostředky za sebou mohou zanechat nečistotu a také pračku, ze které vytáhnete nelibě vonící prádlo. Jednoduchým tipem se však zbavíte i silnějších nečistot. 

Nejdřív do bubnu pračky dejte aspoň šálek jedlé sody, následně do ní umístěte drátěnku a spusťte prací program. Může být jakýkoliv, nicméně doporučujeme s vyšší teplotou. Po 15 minutách proces zastavte a drátěnku vyjměte. Stačilo tak málo, aby její povrch očistil buben od všeho, co v něm opravdu nemělo, co dělat. Pak nechte program se sodou doběhnout, ručíme, že výsledek je zaručen. 

Čisté a voňavé prádlo se rovná čisté a opečované pračce. Když si na podobnou kůru vymezíte prostor jednou měsíčně, mnohonásobně se vám to vrátí, je zde však i možnost používat ocet trvale, dávkováním do šuplíku na prostředky, a tím zamezit nepříjemnému pachu i usazování vodního kamene.

Foto: Shutterstock, zdroj: drivenbydecor, popularmechanics

Aktualizace: 25.12.2022 18:05

Tereza Malá

Sdílet
Autor
Tereza Malá

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024