Kategorie Inspirace

Únik od reality? Mladý pár si nechal postavit útulný domek na stromě s výhledem na moře

Únik z ruchu velkoměsta a návrat k přírodě může mít mnoho podob. Důkazem je útulný domov na stromě, kterým se pyšní majitelé z portugalského regionu Evora. Unikátní projekt si musel poradit s několika nezvyklými požadavky. Krom dnes poměrně standardních požadavků – aby stavení odpovídalo naprostému minimalismu nebo aby materiály byly ryze přírodní, si mladí majitelé vymysleli ještě jednu specialitu – dům musel být postaven na stromě.

Když se řekne dům na stromě, nejčastěji si asi každý vybaví dětské bunkry, které dobře známe z amerických filmů a které také zároveň mívají k plnohodnotnému domu poměrně daleko. Portugalský projekt stromového domku (nebo spíše apartmánu) sice nelze považovat za adekvátní bydlení splňující náročná kriéria dnešní doby, jedná se však o útulné místo, ve kterém si jistě každý dokáže představit nikým nerušený pobyt plný relaxu.

Středobodem stavení je manželská postel s přímým výhledem do nebes prostřednictvím proskleného stropu. Apartmán tak nabízí i díky velkým oknům příjemné proslunění během dne a během noci pak báječnou podívanou na hvězdnou oblohu. Postel je navíc sklopná, takže prostor hlavní místnosti lze hravě využít i pro další účely.

[easy-image-collage id=2424]

Domeček disponuje i tekoucí vodou včetně sprchy a toalety, základní hygiena je tedy bezproblémů dostupná.

Výhled na Atlantský oceán z příbytku opřeném o mladou borovici může být příjemný i v chladnějším období – domku totiž nechybí krbová kamna. Co víc si v podobném stavení přát? Snad jen malou kuchyňku a rázem by se jednalo o dokonalý ráj na zemi.

Jak probíhala stavba celého projektu můžete vidět v následujícím videodokumentu

Foto: João Carranca (Madeiguincho), Video: Vimeo.

Aktualizace: 3.1.2020 17:21

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024