Upéct chleba není složité. Vyzkoušejte jednoduchý postup, který zvládne i úplný začátečník

Chleba patří mezi nejoblíbenější pečivo v České republice. Ještě chutnější však může být v případě, že si ho připravíte sami doma. Ačkoli to může znít jako náročný úkol, zvládne to naprosto každý začátečník v kuchyni. Stačí si koupit správné suroviny a pochoutka bude na světě cobydup. 

Příprava domácího chleba je snadná 

Pečení chleba může přijít většině lidí jako ztráta času. Přeci jen ho lze za pár korun koupit téměř v každém obchodě. Pokud si jej však připravíte sami, bude chutnat mnohokrát lépe a navíc si ho ještě více vychutnáte. Stačí přitom postupovat podle jednoduchého receptu, který vás povede krok za krokem k dosažení nejlepšího výsledku. Budete potřebovat následující ingredience: 

  • 390 g pšeničné hladké mouky
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce octa
  • 2,5 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu
  • 390 ml vlažné vody
  • 10 g sušeného droždí 
  • kdo chce, může přidat slunečnicová semínka či nasekané vlašské ořechy
Foto: Shutterstock

Postup krok za krokem 

  • Jakmile získáte všechny potřebné ingredience, můžete se vrhnout do přípravy. Nejprve nasypte do misky droždí, půl lžičky mouky, cukr a trochu vody. Vše promíchejte a odložte na 15 minut na teplé místo. Po uplynutí této doby získáte kvásek, který si nechte stranou pro další zpracování. 
  • Nyní vysypte do mísy obě mouky, přidejte k nim sůl, kmín, případně i semínka nebo ořechy a vše důkladně promíchejte. Do zbylé vody přidejte ocet a vylijte směs do mouky. Poté přidejte kvásek a míchejte dokud nezískáte hladké těsto.
  • Těsto dále přikryjte utěrkou a nechte ho alespoň 2 hodiny kynout. Jakmile tato doba uplyne, přendejte ho do vymazaného pekáčku a nechte ještě 30 minut odležet. Mezitím jej trochu potřete vodou se solí a do spod trouby vložte malý pekáček s vodou.  
  • Nakonec chléb vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte ho přibližně 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a dopékejte 35 minut. Jakmile bude upečený, získá zlatavou barvu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Kingarthurbaking, TasteofHome