Inspirace

Upéct chleba není složité. Vyzkoušejte jednoduchý postup, který zvládne i úplný začátečník

Chleba patří mezi nejoblíbenější pečivo v České republice. Ještě chutnější však může být v případě, že si ho připravíte sami doma. Ačkoli to může znít jako náročný úkol, zvládne to naprosto každý začátečník v kuchyni. Stačí si koupit správné suroviny a pochoutka bude na světě cobydup. 

Příprava domácího chleba je snadná

Pečení chleba může přijít většině lidí jako ztráta času. Přeci jen ho lze za pár korun koupit téměř v každém obchodě. Pokud si jej však připravíte sami, bude chutnat mnohokrát lépe a navíc si ho ještě více vychutnáte. Stačí přitom postupovat podle jednoduchého receptu, který vás povede krok za krokem k dosažení nejlepšího výsledku. Budete potřebovat následující ingredience: 

  • 390 g pšeničné hladké mouky
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžíce octa
  • 2,5 kávové lžičky mletého nebo celého kmínu
  • 390 ml vlažné vody
  • 10 g sušeného droždí
  • kdo chce, může přidat slunečnicová semínka či nasekané vlašské ořechy
Foto: Shutterstock

Postup krok za krokem

  • Jakmile získáte všechny potřebné ingredience, můžete se vrhnout do přípravy. Nejprve nasypte do misky droždí, půl lžičky mouky, cukr a trochu vody. Vše promíchejte a odložte na 15 minut na teplé místo. Po uplynutí této doby získáte kvásek, který si nechte stranou pro další zpracování.
  • Nyní vysypte do mísy obě mouky, přidejte k nim sůl, kmín, případně i semínka nebo ořechy a vše důkladně promíchejte. Do zbylé vody přidejte ocet a vylijte směs do mouky. Poté přidejte kvásek a míchejte dokud nezískáte hladké těsto.
  • Těsto dále přikryjte utěrkou a nechte ho alespoň 2 hodiny kynout. Jakmile tato doba uplyne, přendejte ho do vymazaného pekáčku a nechte ještě 30 minut odležet. Mezitím jej trochu potřete vodou se solí a do spod trouby vložte malý pekáček s vodou.
  • Nakonec chléb vložte do trouby předehřáté na 225 °C a pečte ho přibližně 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a dopékejte 35 minut. Jakmile bude upečený, získá zlatavou barvu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Kingarthurbaking, TasteofHome

Aktualizace: 20.1.2024 21:35

Lukáš Svoboda

Sdílet
Autor
Lukáš Svoboda
Štítky chlébpečení

Novinky

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024

Rezavé skvrny na nožích okamžitě zmizí. Vezměte na ně tuto zeleninu

Rez nám dokáže mnohdykrát pořádně zavařit. Její účinky jsou nežádoucí a věci, které jsou rezavé… Zobrazit více

10.5.2024