Zajistěte si trojnásobnou úrodu jahod. Je to o správném hnojení a zalévání

Jahody patří mezi oblíbené letní ovoce. Můžete si je dopřát jen tak, připravit si z nich domácí zmrzlinu, přidat je do koláče nebo je rozmačkat s mlékem a cukrem. Pokud jahody vždy kupujete v supermarketu, zkuste to letos jinak. Domácím jahodám se totiž nic nevyrovná a sladké jahůdky si můžete vypěstovat i na balkoně. Jahodníky nejsou choulostivé rostliny, je ale potřeba je chránit proti chorobám a škůdcům. Chcete si zajistit bohatou úrodu jahod? Řekneme vám, jak je potřeba se o rostliny správně starat.

Důležité je mulčování a hnojení

Nejdůležitější je si pořídit kvalitní sazenice jahodníku. Pokud sázíte rostliny do země, nezapomeňte je mulčovat. Minimalizujete tím množení plevelu a také tak udržujete půdu suchou za každého počasí. Plody díky tomu zůstanou čisté a nebudou plesnivět. Prim také hraje správné hnojení, které by mělo proběhnout třikrát za sezónu, a to hlavně po dešti. Na první hnojení použijte roztok močoviny nebo hrachu. Druhé hnojení by mělo proběhnout roztokem komplexního hnojiva s přídavkem dusíku, fosforu a draslíku. Třetí hnojení je po odkvětu a mělo by obsahovat komplexní minerální hnojivo.

Foto: Shutterstock

Pravidelně rostliny zalévejte a opečovávejte

Správná zálivka je pro jahodníky stěžejní, protože mají mělký kořenový systém a velkou žízeň. Zalévejte je alespoň jednou týdně pořádným množstvím vody. Vodu lijte přímo na kořeny a snažte se vyhnout listům a plodům. V zalévání je důležité pokračovat i po sklizni, aby rostliny získaly sílu na příští rok. Jahodníky jsou celkem náchylné k chorobám, a to především v případě, že jahody dozrávají v chladu a vlhku. Záhony proto raději postříkejte roztokem síranu měďnatého a před kvetením je ošetřete insekticidem proti škůdcům. Rostlinám po vysázení také pravidelně odstraňujte výhony, aby měly dost sil na produkci plodů. Zároveň se zbavujte i přebytečných listů a to hlavně těch, které brání plodům přístupu ke slunci.

Foto: Shutterstock, zdroj: GardenTech, Almanac