Kategorie Obývací pokoj

Zaostřeno na sedačky aneb jak je dekorovat dle barev i stylů

I když obývací pokoj obsahuje mnoho dekorativních prvků, největší pozornost na sebe bezesporu přitahuje sedačka. Je centrem místnosti, místem setkávání i odpočinku a tím pádem láká k relaxaci i zábavě. Způsob, jakým se rozhodnete svou sedačku stylizovat, tak může mít vliv na celkovou soudržnost prostoru. Jak na to, aby sedačka lákala k relaxaci a přirozeně zapadala do interiéru?

Šedým pohovkám sluší zářivé barvy, na černé kůži zase vyniknou výrazné textury

Velice důležitou roli hraje jak barva pohovky, tak barva doplňků. V současnosti jsou velice oblíbené jednoduché šedé pohovky. Těm asi nejvíce sluší jasné a odvážné barvy – například žlutá a tyrkysová by mohly být opravdovou trefou do černého. K nenápadné šedé se hodí i různé barevné vzory, jak na polštářích, tak přehozech.

Mezi další oblíbené neutrální odstíny sedaček patří hnědá. Tmavě hnědým pohovkám to bude slušet se světlejšími neutrálními barvami s tím, že barevnější akcent se může objevit jinde v místnosti – například na kobercích či závěsech. Hnědým pohovkám však sluší i zelená nebo červená.

Milovníci elegance v podobě černé kůže mohou mít, co se barev týče, naprosto volné ruce. K černé totiž jednoduše ladí úplně všechno. V tomto případě by měl být brán zřetel spíše na volbu materiálu i provedení doplňků. Více se hodí polštáře s matným povrchem než s lesklým, a čím větší textura, tím lepší. K hladké kůži jde vrstvený materiál opravdu skvěle.

Polštáře? Vždy v lichém počtu!

Co se týče polštářů jako takových, vždy je dobré se držet lichého počtu. Dalším skvělým tipem je i kombinace několika formátů. Největší polštáře by měly být na okrajích pohovky, zatímco ty nejmenší uprostřed.

Ke gauči patří i oblíbená deka, která vás zahřeje při večerech strávených u televize, knížky nebo sklenky vína. Je nejen praktická, ale může být rovněž dalším z prvků, jimiž lze pohovku zdobit. Deka by měla být na pohovce složena podélně, část by pak měla viset přes opěradlo. Ideální jsou spíše neutrální barvy, obzvláště v případě, kdy jsou přítomny barevné polštáře.

K sedačkám se hodí i malinké postranní stolky na odkládání knížek, časopisů, ovladače nebo i na květinu či jiné dekorace. Takový stolek pak vypadá jako přirozená součást posezení a dotváří útulný dojem. Pokud vás nikdy nenapadlo nad sedačkou takto přemýšlet, nyní máte plno podnětů pro inspiraci. Vždy je totiž co zdokonalovat.

Aktualizace: 28.11.2019 0:26

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zahrabejte na zahradě staré PET lahve a nebudete muset zalévat tak často. Ušetříte čas i peníze

Pokud hledáte efektivní způsob, jak ušetřit vodu na zahradě a zároveň zajistit rostlinám potřebnou vláhu,… Zobrazit více

18.5.2024

Bublinková fólie je skvělým pomocníkem při mytí nádobí. Zbytečně ji nevyhazujte

Všichni jsme se setkali s tím, že po požití chutného, ale mastného jídla nám zůstávají… Zobrazit více

17.5.2024