Domácnost

Zbavte se tmavých skvrn na matraci

Vyprat skvrny od krve není nic jednoduchého. Odstraňování tmavých skvrn je problematické i z oblečení, natož přímo z matrace. Základním pravidlem je odstranit krev co nejdříve, dokud je ještě čerstvá. Jakmile totiž zaschne, bývá to často téměř nemožné. Jak tedy tmavé skvrny odstranit co nejefektivněji? Dobrá zpráva je, že nemusíte utíkat do drogerie a nakupovat drahé čisticí prostředky. Odstranit skvrny zvládnete i díky přípravkům, které máte doma.

Na čerstvé skvrny vám postačí voda

Čerstvé skvrny můžete snadno očistit pouze hadříkem namočeném ve studené vodě. Horká voda by mohla způsobit srážení krevních bílkovin, což by vedlo k hlubšímu usazení krve ve vláknech. Hadřík používejte vždy čistý, a jakmile je skvrna pryč, přebytečnou vlhkost zkuste pohltit přiložením suchého hadříku. Očištěnou matraci je také dobré nechat vyschnout několik hodin na vzduchu a nepřikrývat ji lůžkovinami.

Dobře poslouží i jedlá soda

Jedlá soda je všestranný pomocník v domácnosti a při odstraňování tmavých skvrn také najde své využití. Připravte si jedlou sodu a peroxid vodíku. Smíchejte půl sáčku jedlé sody a půl sáčku peroxidu, a vyrobte si pastu. Pastu naneste malým kartáčkem na skvrnu a nechte působit alespoň půl hodiny. Směs bude nějakou dobu bublat a je to tak v pořádku. K odstranění skvrny dojde díky chemickému procesu. Následně namočte hadřík do studené vody a odstraňte pastu. Tento způsob čištění je vhodný používat jen u světlých povrchů, ty tmavé by totiž mohl obarvit. Matraci nechte vyschnout a případné uschlé zbytky pasty vysajte vysavačem.

Foto: Shutterstock

Jak si poradit se zaschlými skvrnami

Jestli jste skvrny nestačili včas odstranit a již zaschly, povolejte na pomoc odstraňovač skvrn s obsahem enzymů. Naneste ho na vlhkou utěrku nebo použijte rozprašovač a stírejte skvrnu z vnějších okrajů do vnitřních.  Nechte působit alespoň půl hodiny a setřete čistou utěrkou. Zaschlé skvrny odstraníte i směsí připravenou z půl hrnku vody a půl hrnku bělidla. Tuto směs naneste na skvrnu a nechte několik hodin působit. Poté setřete a matraci dejte proschnout na vzduch.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruce, MySlumberYard

Aktualizace: 21.4.2023 9:39

Daniela Vaněčková

Sdílet
Autor
Daniela Vaněčková

Novinky

Lidé se při pěstování rajčat dopouštějí velkých chyb. Úroda je potom mizivá

Ať už patříte mezi nadšené zahrádkáře nebo naopak teprve začínáte s pěstováním rajčat na své… Zobrazit více

11.5.2024

Rezavé skvrny na nožích okamžitě zmizí. Vezměte na ně tuto zeleninu

Rez nám dokáže mnohdykrát pořádně zavařit. Její účinky jsou nežádoucí a věci, které jsou rezavé… Zobrazit více

10.5.2024