Inspirace

Zničenou žehličku nevyhazujte, jednoduše obnovíte její funkci

Samozřejmě tím nemyslíme elektrické rozhraní žehličky. Takové opravy musí provádět odborník s příslušnou způsobilostí. Bavíme se zde hlavně o žehlicí ploše žehličky. Zanesená a znečištěná plocha totiž může snadno vyřadit celou žehličku z provozu, případně může takto zanesená plocha poškodit prádlo při žehlení. Což není úplně to, co od podobného spotřebiče čekáme. Zanesená žehlicí plocha neznamená jen připáleniny a nečistoty. Mnohem horší problém je třeba i vodní kámen.

Sůl a citron žehličku zbaví vodního kamene

Sůl a citrón jsou běžné součásti každé kuchyně. Jejich použití je ale možné i mimo kulinářský prostor. Sůl je mimo jiné i skvělé čistidlo, odmašťovač a je výborná na odstranění vodního kamene a tmavých skvrn. Přidání citronové šťávy ještě zvýší celkovou účinnost soli jako čističe. A jak s pomocí těchto dvou ingrediencí docílíte čisté plochy žehličky?

Citron rozkrojte na dvě poloviny a dužinu ovoce posypejte solí. Takto posypanou dužinou přetřete celou žehlící plochu žehličky. Plocha žehličky musí být studená! Vše nechte zhruba 5-10 minut působit a vše pak setřete vlhkou houbičkou. Suchým hadříkem pak vše vyleštěte dosucha. Žehlící plocha se bude jen blýskat

Kuchyňský ocet je univerzální čistidlo

O účincích kuchyňského octa na všemožné skvrny se toho již napsalo hodně. I na našem webu. Ovšem opakování je matkou moudrosti a musíme ho tedy zmínit i zde. V tomto případě ale potřebujeme ocet více zahřát. Malé množství octa tedy nalijeme do hrnku a ohřejeme v mikrovlnné troubě. Zde upotřebíte gumové rukavice, aby jste se neopařili. Do horkého octa namočte houbičku na nádobí. Žehlící plochu několikrát potřete houbičkou a a vše pak opět přetřete suchým hadříkem.

Ocet se dobře hodí i na na ucpané otvory vodním kamenem. Stačí jen vzít vatovou tyčinku, kterou namočíte do octa. Otvory tak snadno vyčistíte ručně. Případně lze smíchat demineralizovanou vodu a ocet, vše nalít do nádržky a spustit na žehličce program páry. Kyselé octové páry všechen vodní kámen krásně rozpustí.

Foto: Shutterstock

Jedlá soda a kysličník

Ani jedlá soda není neznámou ve světě čistících prostředků. Soda má stejné vlastnosti jako ocet, jen skupenství je jiné. Navíc se jedlá soda výborně hodí k odstranění zažloutlých skvrn a připálených stop na žehlicí ploše. Smíchejte jedlou sodu s horkou vodou a postupujte stejně jako u octa.

Menší námahu nám zajistí použití peroxidu vodíku, známého také jako kysličník. Zde nám k celé akci stačí právě zmíněný kysličník a hadřík. Kysličník v malém množství nakapeme na hadřík a žehlící plochu řádně otřeme. Vyčištěnou plochu už jen preventivně přetřeme čistou vodou.

Foto: Freepik, zdroj: HomeGuides, MrRight

Aktualizace: 13.1.2023 13:27

Jiří Kulík

Sdílet
Autor
Jiří Kulík

Novinky

Úžasný způsob využití skořápek od vajec. Sazenice zeleniny v nich rostou jedna báseň

Skořápky od vajec mohou být užitečným materiálem pro předpěstování sazenic květin či zeleniny. Namísto jejich… Zobrazit více

15.5.2024

Postřik na ovocné stromy je velmi důležitý. Jen tak mohou být v dobré kondici a hojně plodit

Nechcete letos nechat svou úrodu ovoce náhodě? Správné hnojení stromů může udělat zázraky a zajistit… Zobrazit více

14.5.2024