V 77 letech prodala polovinu věcí a přestěhovala se do pojízdného minidomku. A je nadšená

Jak vypadá bydlení v pojízdném domě

Penny žila život běžného seniora s každodenními radostmi a starostmi. Obývala rodinný domek, ze kterého už dávno zmizely dospělé děti i vnoučata. Jednoho dne se rozhodla pro radikální změnu, která otočila celým jejím životem o 180 stupňů. Vítejte u Penny!

Jak se žije v minidomku

Penny prodala více než polovinu veškerého majetku, aby si mohla pořídit vysněný domek na kolečkách. Neplánuje s ním sice cestovat po světě, ale život v komunitě podobně smýšlejících lidí jí nadmíru vyhovuje.

Bydlení na malé ploše si pochvaluje. Aby se sem mohla nastěhovat, musela radikálně zredukovat počet věcí, které vlastní. Prodej poloviny majetku tak nebyl jen záležitostí finanční, ale také nezbytný. Do malého domu by se toho zkrátka už víc nevešlo.

I přes malou podlahovu plochu má Pennyin nový pojízdný domov vše, co k životu potřebuje. V přízemí se nachází kuchyně s obývacím pokojem, kterému dominuje pohodlné kožené křeslo. To si Penny přestěhovala z bývalého domova. Jak sama říká, vydrží všechno a dobře se z něj vstává, což je v jejím věku důležité.

V samostatné části je potom útulná koupelna, která svým stylem připomíná venkovské bydlení.

Ve zvýšeném patře se nachází ložnice. Ta má o něco nižší strop, ale majitelce to nevadí, prý ji má jen na spaní. Penny je aktivní důchodkyně a její život rozhodně není o polehávání v posteli.

Méně uklízení, více času skutečně žít

Jako největší výhodu bydlení na malé ploše vidí penny fakt, že je mnohem jednodušší na úklid. Běžný úklid celé domácnosti je prý hotový za 10 minut, což ocení nejen lidé v seniorském věku. 

Volný čas Penny využívá k dalšímu zkrášlování svého domku na kolečkách i jeho okolí- pěstuje květiny, které obklopují její malý pozemek. V nejbližším okolí žije v podobném stylu řada dalších lidí, se kterými Penny prakticky sdílí společný prostor venku. Díky tomu se necítí osaměle i když žije sama- stačí vyrazit na krátkou procházku k některému ze sousedů.

Útulný interiér pro aktivní babičku

Vnitřek domu rozhodně nepřipomíná zařízení pojízdného karavanu. Interiér je zařízený tak, aby co nejvíce připomínal skutečný dům. Penny zvolila vybavení, které je jí vzhledem k jejímu věku blízké- klasické tvary, poctivé materiály a vintage doplňky. 

V domě nechybí ani detaily, které opticky rozšiřují prostor a zároveň budí iluzi zděné stavby. Na stropě tak nalezneme trámy z masivního dřeva, schodiště má ozdobné kované zábradlí a kuchyňský dřez je z bílé keramiky.

Interiéru dominuje obklad ze světlého dřeva, který najdeme ve všech místnostech. Ladí s ním i většina úložných prostor, ať už se jedná o koupelnové skříňky nebo kuchyňskou linku. V kontrastu se světlým dřevem jsou potom černé detaily, jako kuchyňské úchytky, spotřebiče nebo zmiňované zábradlí vedoucí do zvýšeného patra.

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.