Zelené fazolky patří mezi výborné kulinářské suroviny. Šťavnaté lusky jsou skvělou přílohou k mnoha druhům pokrmů. Ačkoliv hodně lidí tuto luštěninu nemá v lásce, často je to pouze kvůli tomu, že jí kuchař neumí připravit. Fazolky bývají označovány spíše za zeleninu, jelikož ještě zcela nedozrály do stádia luštěniny.
Fazolky jsou zdravé, křupavé a dají se vařit na mnoho způsobů. Jistým problémem v jejich přípravě je to, že v syrovém stavu nejsou poživatelné. Není to tolik o chutí, ale o tom, že syrové fazolky mohou způsobit zažívací potíže. Obsahují totiž jedovaté látky, které se při vaření ztrácí. Mnoho kuchařů proto z obavy o své zdraví udělá z fazolek rozvařenou hmotu.
Fazolky jsou superpotravina
Fazolové lusky jsou bohatým zdrojem sacharidů, bílkovin, vlákniny a ostatních prospěšných živin. Jsou vynikající například při redukci váhy. Obsahují i velké množství vitamínu C a jsou skvělým pomocníkem pro posílení imunity. Navíc je můžeme ve velkém množství pěstovat i doma. Jejich pěstování je velmi levné a úroda bohatá.
Jediným drobným zádrhelem může být příprava na samotné vaření. Je to trochu piplavá práce, ale výsledek jistě stojí za to. Navíc přípravu zvládne opravdu každý.
![Freepik](https://www.snadnobydlet.cz/wp-content/uploads/2022/09/zeleny-fazole-zelenina.jpg)
Nejlepší příprava je blanšírování
Blanšírování je kulinářská metoda spočívající v krátkém povaření suroviny a následně jejím okamžitém ochlazením. Jinak se tomu také říká šokové ochlazení. Tato metoda je nejvhodnější pro vaření těchto typů potravin.
Postup je velmi prostý.
- Připravte si čerstvé fazolky, s mraženými z obchodu moc zázraků již nesvedeme.
- Důkladně je omyjte a zbavte stopek. Snažte se neulomit samotný lusk, maximálně 0,5 cm, jinak se do lusku dostane voda.
- Do velkého hrnce napusťte vodu, důkladně osolte a přiveďte k varu. Množství vody musí být alespoň 2x takové, než je objem fazolek.
- Připravte ledovou lázeň ze studené vody a nejlépe i ledu. Lázeň si připravte chvíli před samotným vařením. Pokud začnete až při vaření, už může být pozdě, jelikož fazolky se nesmí rozvařit.
- Fazolky vložíme do vřelé vody a rovnoměrně je povaříme asi 2 minuty. Nikdy nedáváme do hrnce všechny lusky naráz, ale rozdělíme si je na několik várek.
- Fazolky po 2 minutách jdou z hrnce ven rovnou do ledové lázně. Lusky musí ve studené vodě zcela vychladnout. Až budou na dotek studené, musí zase z lázně ven, jinak se nám rozmočí.
- Z ledové lázně poputují na papírovou utěrku a fazolky řádně osušíme, aby nám příliš nezměkly. Tento krok v žádném případě nepřeskakujte, můžete si zničit dosavadní práci.
Nyní už jen stačí servírovat a užívat si komplimenty za skvěle uvařené jídlo.
Foto: Shutterstock, zdroj: Goodfood, CookingLight