Osvojte si jednoduché návyky, které vám ušetří spoustu peněz za vodu

V době, kdy náklady na všechno rostou bleskovou rychlostí, to opravdu není na škodu. Přečtěte si tipy a triky, jak ušetřit na vodě. Protože každý krok pro ušetření se počítá a vy nebudete vystavovat svůj rodinný rozpočet nesmyslnému riziku.

Existuje mnoho způsobů, jak šetřit za vodu, a důvody pro to nejsou nejen finanční, ale navíc ekologické. Navzdory tomu, že voda nepatří v našich rodinách mezi nejpřednější režijní náklady, stále za ni běžně platíte. Úsporný odběr vody si žádá pár základních pravidel.

Rychlá sprcha místo koupele

Milujete čas, kdy se dostanete do sprchy? To je rozumné! Jen to nemusí být váš každodenní zvyk. Pokud si napustíte vanu, spotřebujete 100 až 200 litrů vody v závislosti na velikosti vany. V porovnání se sprchováním, kdy spotřebujete 30 až 50 litrů vody. Rychlá sprcha tak může ušetřit až 170 litrů na jednotlivce.

Dejte na šetrné úsporné hlavice

A pokud jde o sprchování, záleží na tom, jakou máte sprchovou hlavici. Ve skutečnosti vám úsporné sprchové hlavice a perlátory mohou ušetřit desítky litrů vody denně. Perlátor dokáže bez námahy snížit rychlost proudu na šest litrů za minutu, což je skutečně rozdíl.

Zavřete kohoutek, zatímco se mydlíte a čistíte si zuby

Nenechávejte kohoutek nesmyslně běžet, když to není nezbytné! Pouštějte ji pouze tehdy, když ji skutečně potřebujete. Řada lidí má tento zvyk, nechávat v těchto chvílích nesmyslně téct vodu.

Přemýšlejte nad tím, jak umýváte nádobí

Myčka ná dobí z velké části ušetří nemálo vody a energie, ale měla by být neustále plná během mycího cyklu. Z talířů setřete zbytky a nepoužívejte předmývání. A v případě, že myčku nemáte, myjte nádobí v napuštěném dřezu. Je to přibližně o pětinu šetrnější než umývání nádobí pod tekoucí vodou.

Zbavte se kapajících kohoutků, aby voda svévolně neunikala

Buďte opravdu opatrní při kapajících kohoutcích a protékající nádržky u latríny. V případě, že si tohoto nedostatku všimnete, jednejte ihned. Kapající kohoutek vám způsobí ztrátu více než 20 litrů vody denně a protékající voda způsobí až tisíc litrů denně.

Foto: Shutterstock

Při vaření lze ušetřit za vodu

Nerozmrazujte nesmyslně jídlo pod tekoucí vodou, není to dobré pro vaši peněženku ani pro jídlo samotné. Vařte jídlo v rozumném množství vody v odměřeném hrnci. V případě, že vaříte ovoce nebo zeleninu, umyjte je v jednom hrnci.

Zbavte se staré pračky

Vývoj jde kupředu a každým rokem se na trhu objevují stále dokonalejší a lepší pračky, a to jak z hlediska spotřeby vody, tak i energie. Máte 10 let starou pračku? Vyměňte ji! S nejmodernější pračkou můžete na jeden prací a máchací cyklus spotřebovat mnohem méně vody. Dále se doporučuje třídit oblečení a využívat všechny dostupné programy pračky.

Znáte tzv. šedou vodu?

Zapojte se do recyklace tzv. matné vody, která pochází z mytí nádobí, sprchování a podobně, ale není tak znečištěná. Budete ji moci skvěle využít, například na splachování WC.

Foto: Shutterstock, zdroj: Epa, Volusia