Jak snížit platby za energii u plynového kotle. Odborníci vědí, jak ušetřit tisíce korun

Majitelé plynových kotlů mají před sebou náročné období. Nejdříve žili v nejistotě, zda nějaký plyn bude a teď, když ví že bude, zase řeší kolik bude stát. Mistři topenáři nám dnes prozradí několik triků, které nám pomohou snížit platby za energie.

Stěnu za radiátorem izolujte

Ač se to možná nezdá, jedním z největších tepelných absorbentů je stěna za topením. Ta může pojmout až 40 % tepelné energie vyprodukovaného radiátorem. Což není při dnešních cenách energií úplně málo. Tento problém má naštěstí úplně banální řešení, které naštěstí patří i mezi nejlevnější. Je to prostá izolační radiátorová fólie. V obchodech pro kutily se dá pořídit kolem 250 Kč za kus. Snadno si je ale vyrobíte i doma. Stačí vám je karton vhodné velikosti a alobalová fólie. Hliníkovou fólií potáhnete karton a máte hotovo. Není to pravda nejvzhlednější, ale neméně účinné a za desetinové náklady.

Těsnost oken a dveří šetří energie

Další slabinou v našem boji proti tepelným ztrátám jsou okna i dveře. Konkrétně tedy jejich těsnost, či spíše netěsnost. Skrze špatně utěsněná okna a dveře uniká obrovské množství tepla. Jste-li majitelem starších oken, je tato rada určena hlavně vám. Těsnící pásky do oken a dveří jsou vynikajícím řešením. V jejich cena se pohybuje okolo pár desítek korun. S jejich pomocí snadno snížíte tepelné úniky okolo oken a dveří o násobky současného stavu. Pásek je několik druhů a jejich možnosti použití jsou velice široké.

Nepodceňujte ani rolety a závěsy. Jejich přítomnost před okny dobře přeruší tepelný most mezi teplým pokojem a studeným oknem. I okenní tabulky totiž absorbují velké množství tepla, pokud je z druhé strany stále ochlazuje studený vzduch. Záclony a rolety zavěste vždy nad radiátor, ale nikdy před něj.

Foto: Shutterstock

Vhodné rozmístění nábytku

Tím myšleno, že před topnými tělesy se nesmí nacházet nic, co brání proudění tepla do místnosti. Není tedy vhodné schovávat radiátor za gaučem, případně jinou bariérou. Je to nebezpečné z hlediska možnosti vzniku požáru, ale hlavně tím přicházíme o cenné teplo v místnosti.

Důležité je, aby teplo proudilo do celé místnosti. Tomu můžeme pomoci vychytávkou s názvem “Ventilátor pod topné těleso”. Tento větráček pod topením nemá nic jiného na práci, než pomáhat v lepší distribuci tepla. Nejedná se o úplně levnou záležitost, levnější kusy stojí 500 -1000 korun, ale v případě velkých místností se tyto ventilátory velmi vyplatí.

Doufáme, že vám naše ušetří peníze a pomohou vám překlenout náročná zimní období.

Foto: Shutterstock, zdroj: Boilerguide, Ideal Home