Čas připravit okna na zimu. Navíc díky těmto pravidlům dlouhodobě eliminujete prach a špínu

Zimní období je za dveřmi a jednou z našich povinností je mytí a příprava na následující měsíce. Zima je totiž i pro okna zatěžkávací období a dobrá příprava může ušetřit i tisíce korun na energiích. Navíc vše zvládnete sami a levně.

Kdy začít

Okna se myjí tradičně v září. Tou dobou se již tolik nepráší, vlhké počasí prach drží více při zemi. Navíc je dostatečně slunečné počasí pro takové činnosti, ještě se tolik netopí a tepelné a energetické ztráty nebudou takové. Nejlepší počasí je tzv. pod mrakem, jelikož pokud hodně svítí slunce, čističe se rychle vypaří a zůstanou jen nevzhledné šmouhy na skle.

Mytí oken

Zde nemusíte nutně pátrat po drahých přípravcích z obchodu. Bohatě postačí běžný saponát, hadřík a leštič na okna. Hadřík používejte takový, který nepouští drobná vlákna, ta mohou později nadělat pěknou paseku.

Pokud chcete skvělý tip, použijte čistidlo na bázi amoniaku. Zvládnete si ho připravit sami doma. Jednoduše rozpustíme v litru vody dvě lžíce amoniaku. Pro větší lesk okenních tabulek přidejte ještě velkého panáka čistého lihu.

Kontrola těsnění okna

Důležitým bodem je i kontrola těsnosti oken. Špatně utěsněná okna vedou k obrovským tepelným ztrátám. Důkladně zkontrolujte všechna těsnění a poškozené kusy vyměňte. V obchodech je seženete za pár desítek korun. Špatně utěsněná okna mohou na energiích vyjít i na tisíce korun za ztracené teplo.

Foto: Shutterstock

Rám okna je nejvíce vytížená část

Rám je součást okna, která dostává nejvíce zabrat. Zkontrolujte, zda rám není nijak poškozen. Starší dřevěné rámy před zimou ošetřete přípravkem na dřevo. Různé drobné praskliny musíte ošetřit speciálním tmelem na opravu dřeva. Jinak by do prasklin pronikala voda, která může po zamrznutí rám silně poškodit. V případě hliníkových, či jiných kovových rámů, je potřeba jim pomoci od nečistot a rzi, případně je opět ošetříme přípravky proti korozi.

Kování a pohyblivé části

Pozornost věnujte i pohyblivým částem okna. Kování a všechny pohyblivé části dobře promažte. Zkontrolujte také všechny šrouby, kličky a úchyty, zda nejsou uvolněné nebo poškozené. Pamatujte, že každý problém s oknem, který vznikne s okny v zimním období, je nejen nekomfortní, ale také nemusí být úplně levný na spotřebu energií.

Foto: Shutterstock, zdroj: Castlewindows, Patch