Lidé při úklidu často zapomínají na stejná místa. Ta pak vypadají zle a jsou zdrojem škodlivin pro celou domácnost

Uklízíte doma jen povrchově nebo vše berete vždy z gruntu. Ruku na srdce – ne vždy je čas uklidit naprosto vše při pravidelném úklidu. Mnoho z nás uklízí hlavně to co je vidět a na určitá místa se zapomíná. Často si na ně vyhradíme čas až při nějakém větším generálním úklidu například před Vánoci. Na která místa se často zapomíná?

Zastavěná podlaha

Čas od času je potřeba odsunout nábytek a pečovat také o podlahu pod nábytkem a za nábytkem. Hromadí se zde různé nečistoty, prach a drobky. Budete překvapeni, co vše se může pod nábytek dostat. Vysajte veškeré nečistoty a podlahu jednou za čas vytřete.

Těžko dostupná vodorovná místa

Utíráte prach a čistíte plochy jen tam, kam se dostane vaše ruka? Jak to vypadá s plochami vrchních skříněk, obrazů, zrcadel či rámů dveří? Na všech vodorovných plochách se bohužel usazuje prach. Pokud místa pravidelně nečistíme vytvoří se opravdu velký nános, který se pak víří vzduchem. Na kuchyňských skříňkách se ještě usazuje mastnota, která spolu s prachem vytvoří těžce odstranitelnou vrstvu nečistot. Zkuste jednou za měsíc vyčistit prach ze všech ploch v domě.

Pokojové rostliny

I na pokojových rostlinách se usazuje prach a špína. Tak jako se sprchujeme my, zkuste osprchovat nebo očistit listy rostlin od prachu. Uvidíte, že potom také ožijí a bez nánosu prachu se více narovnají.

Kliky, vypínače, úchytky

Kolikrát kliknete doma na vypínač, otevřete dveře nebo šuplíky? Tato místa jsou nejpoužívanější v domácnosti. Ani si neuvědomíme kolikrát denně sáhneme rukou na kliku nebo úchytku, abychom otevřeli skříňku. Při úklidu pak čistíme jen samotnou skříň nebo dveře, ale na to ostatní se zapomíná. Přitom je na takových místech nejvíce bakterií, které tam zaneseme našima rukama. Zahrňte do občasného úklidu také dezinfekci těchto částí.

Foto: Freepik

Žaluzie

Když už se vrhneme na mytí oken, žaluzie často vynecháváme. Přitom jsou na nich plochy, kde se usazuje velké množství prachu. Které potom jen víříme tím, že žaluzie vytahujeme a zatahujeme. Zkuste si při každém vysávání vzpomenout a nástavcem na čalounění prach ze žaluzií vysajte.

Foto: Freepik, zdroj: bona, thesimplicityhabit