Jak se zbavit potravinových molů

Potravinoví moli se logicky objevují v kuchyních, ve spížích a komorách, které máme vyhrazené pro naše potraviny. Milují hlavně mouku, rýži, krupici a kupodivu i čokoládu. Bohužel po sobě nechávají velkou spoušť. Toho, čeho se potravinový mol dotkne, můžete totiž rovnou vyhodit. V potravinách totiž nechávají drobné pavučinky, do nichž se nakladou mláďata, která pak napadají další potraviny ve spíži či v kredenci.  

I když je boj s moly velice náročný, vytrvejte. Na jeho konci vás totiž čeká domácnost bez molů. Abyste s moly zatočili, prozradíme několik tipů.

Foto: Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Potravinoví moli a jak se jich zbavit

Molů se zbavíte tak, že eliminujete jejich hnízdečka v potravinách. Projděte proto všechny potraviny, které doma máte, a ty, v nichž se nachází drobné pavučinky, okamžitě a nelítostně vyhoďte. Bez lítosti se také zbavte otevřených sypkých potravin, jako je například mouka, cukr, krupice nebo rýže, i když mohou na první pohled vypadat v pořádku.

Dalším nezbytným krokem je kompletní vymytí spíže, kredence i celé kuchyně. Nezapomínejte ani na prostory pod lednicí a dalšími úložnými prostory. 

Foto: Tomasz Klejdysz / Shutterstock.com

Molů se také můžete zbavit tak, že po kuchyni rozmístíte pasti na moučné moly. I když ale rozmístíte pasti na moly po kuchyni, stejně vás nemine úklid kredencí a spíží, protože je skutečně nezbytné eliminovat a zničit veškeré potraviny, v nichž sídlí. Pasti by měly být s obsahem feromonů, protože ty nevítané motýlky rychle přivábí a odchytí. Jsou mimo jiné i skvělou prevencí.  

V krajním případě můžete sáhnout i po chemických postřicích. Ty však nesmí být nikdy aplikovány na potraviny nebo na plochy, na kterých potraviny připravujete. 

Foto: Inga Gedrovicha / Shutterstock.com

Nepodceňujte prevenci 

Jestliže se potravinových molů obáváte nebo jestliže jste si již prošli důsledným úklidem domácnosti, nezapomínejte také na prevenci. Ta je velice důležitá a neměla by se rozhodně podceňovat. Abyste molům předcházeli, držte se několika tipů. 

  • Nedělejte si zbytečně velké zásoby. Potraviny by mohly přijít nazmar. Moli mohou napadnout zprvu jen jediný sáček a posléze se mohou rozmístit do celé kuchyně.  
  • Vždycky kontrolujte potraviny ihned po nákupu. Moly si totiž můžete donést domů rovnou z obchodů. 
  • Začněte používat uzavíratelné dózy a nádoby. Do uzavíratelných nádob nasypte všechny sypké potraviny, jako je rýže, mouka, kakao, krupice a podobně. Do dobře uzavřených dóz a nádob se moli nedostanou. 
Foto: Eskymaks / Shutterstock.com.

O molu potravinovém

Potravinovému molu se správně říká zavíječ moučný, a to proto, že je to motýl z čeledi zavíječovití. Jedná se o potravinového škůdce a nejčastěji bývá nalezen v sypkých potravinách, jako je mouka, krupice nebo ovesné vločky.  

Potravinový mol je šedý motýlek s tmavými pruhy a dosahuje délky až dvanáct milimetrů. Jeho larvy jsou zbarvené do špinavé bílé barvy, mají tmavší hlavu. Domácnost mohou moli potravinoví napadnout po celý rok kromě zimy. 

Zavíječ moučný přijde neohlášeně, nejčastěji se objeví ve skladech potravin, v komorách, spížích, také v mlýnech. Nejefektivnější ochranou je dodržování základních hygienických pravidel. I velké skladovací prostory by měly být udržovány čisté a uklizené, obilí, mouka nebo také cukry či jiné sypké potraviny by měly být skladovány ve skladovacích kontejnerech nebo v uzavíratelných nádobách.

Foto: Shutterstock.com.

Autor

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!