Kdy je ideální čas na stavbu dřevostavby? Pro zděné domky je vhodné jaro, pro dřevostavby celý rok

Dřevostavby jsou v posledních letech doslova hitem ve světě bydlení. Důvodem toho je fakt, že jsou rychle postavené, navíc nejsou dražší než klasické zděné domky. Okolo dřevostaveb nicméně stále ještě existuje řada otázek. Jedna z nich se týká toho, v jakém ročním období je dobré začít dřevostavby stavět. Snesou takové příbytky spíše zimu nebo je vhodnější se do stavby pustit během teplých měsíců? 

Pro zděné domky je vhodné jaro, pro dřevostavby celý rok 

Pokud byste se zeptali stavaře na to, v jakém období je nejlepší začít stavět vlastní dům, odpověděl by vám, že ideální doba je z jara. Během tohoto ročního období jsou teploty velice příznivé, tudíž prakticky nic nezpomaluje stavbu. Jediné, co by mohlo stavbu zpomalit, je příliš podmáčená půda, pokud by několik dní v kuse pršelo. 

Foto: Brian A Jackson / Shutterstock

Pravdou ale je, že výše zmíněné doporučení platí jenom pro zděné domky, které jsou však lehce a  ústupu – v porovnání s dřevostavbami. V případě dřevostaveb se nemusíte ohlížet na roční období. Klidně se můžete do výstavby dřevostavby vrhnout už během zimy, pakliže nechcete čekat do jara.  

Stavba dřevostavby není ovlivněná počasím 

Jak jsme zmínili, v případě stavby klasického zděného domku je třeba ohlížet se na počasí. Nejen, že neutichající srážky jsou problémem při výstavbě zděného domu, ale také v zimě se toho moc neudělá. Se stavebním materiálem se efektivně pracuje jen za jistých teplotních podmínek. Pokud se však rozhodnete pro montovanou dřevostavbu, nebudete se muset ohlížet na to, jestli je zrovna pět nad nulou nebo pět pod nulou. Materiál je u dřevostaveb více odolný, zvládne dokonce i mrazy bez sebemenších problémů. To je jejich nesporná výhoda. Další výhodou je to, že při navazování jednotlivých prací nemusíte čekat na schnutí materiálů – čekání na schnutí materiálů je klíčové při výstavbě zděného domu. 

Foto: Nazarovsergey / Shutterstock

Dřevostavby na klíč 

Lidé dnes chtějí co nejvíce ušetřit čas i své nervy, proto preferují takzvané dřevostavby na klíč. Jedná se o dřevostavby, které jsou zhotoveny bez jejich přítomnosti, bez toho, aniž by museli hledat schopné řemeslníky nebo zabývat se papírováním. Zkrátka se jen najde firma, které se popíše představa a která už veškeré další práce udělá sama nezávisle na vás. Vám jen předá klíčky ve chvíli, kdy je dřevostavba hotová. V ten okamžik se můžete rovnou nastěhovat.  

Dřevostavby na klíč jsou skvělé i díky tomu, že jsou velice rychlé na výstavbu, za což děkují prefabrikovaným panelům, které se montují až na místě výstavby do konkrétní podoby domu. I díky tomu, že se jednotlivé panely montují na místě, až když jsou plně hotové, se nemusí stavaři ohlížet na počasí.

Foto: FOTOGRIN / Shutterstock

Kdy budete stavět dřevostavbu vy? 

Při výběru dodavatele dřevostavby je jako v každém oboru klíčové dobře si prověřit firmu, se kterou se rozhodnete spolupracovat. Pečlivě si prostudujte reference i názory na společnost na internetu. V dnešní době se nízká kvalita či nečestné jednání jen tak neuututlá. Je-li dodavatel dřevostavby členem Asociace Dodavatelů Montovaných Domů, s nejvyšší pravděpodobností bude firma solidní i spolehlivá.

Foto: Shutterstock.com.

Má práce je zároveň mým koníčkem. Psaní článků však není mým jediným hobby. Miluji také sport, čtení a turistiku, respektive cestování obecně. Ve volném čase se věnuji seberozvoji, jelikož vím, že pořád je co se učit.