Moderní dům pro mladou rodinu si libuje v otevřených prostorech. Chybí dokonce i formální vstupní dveře

Moderní dům pro mladou rodinu si libuje v otevřených prostorech. Chybí dokonce i formální vstupní dveře

Potřeby člověka se v průběhu života mění a nejvíce pak, když do rodiny přibudou děti. Vymyslet rodinný dům, který by do puntíku plnil všechny funkce a ještě se pyšnil výjimečným designem, to nebyl snadný úkol. V případě vily na předměstí Singapuru se však povedl na výbornou.

Otevřený prostor napříč podlažími

Rodinný dům v Sembawangu na první pohled nijak nevybočuje z řady moderních minimalistických budov na předměstí. Jedna věc je však přece zarážející – chybí vstupní dveře. Taková samozřejmá součást, a přece zcela chybí. Tento a řada dalších detailů dělá z patrového domku důkladně promyšlenou stavbu, která se maximálně přizpůsobuje životním potřebám jeho obyvatel.

Moderní dům pro mladou rodinu, který roste s ní

Rodina majitele funguje pohromadě. Není divu, žijí zde malé děti, které od rána do večera pobíhají jak uvnitř, tak po venkovním pozemku. Architektonické řešení je tudíž maximálně otevřené – žádné zbytečné příčky, neprůhledné zábradlí na schodišti ani vysoké zdi oddělující interiér od exteriéru.

Obytná část domu je díky velkým proskleným stěnám přirozeně propojená se zahradou. Do domu také nevedou žádné oficiální hlavní dveře. Vstoupit můžete přímo do obýváku nebo zadním vchodem. Samozřejmostí je pak spojení kuchyně s jídelnou a posezením.

Stavba, která reflektuje místní klima

Singapurské podnebí je horké a vlhké. Po většinu roku je třeba chránit se před sluncem, což perfektně splňuje mohutné zastřešení přízemní terasy. Díky tomu si děti mohou hrát venku kdykoliv během dne a za jakéhokoliv počasí.

Otevřené řešení oken ve spodním patře zároveň zajišťuje přirozenou ventilaci a výměnu vzduchu uvnitř.

V horním poschodí jsou okna menší a navíc krytá shora římsou. Ta prodlužuje čas, kdy do oken nesvítí přímé slunce a zároveň umožňuje větrat, i když venku prší.

Galerie poskytuje prostor k odpočinku i hře
Zdroj: archello.com

Promyšlený interiér pro rodinu s dětmi

Vnitřní uspořádání a vybavení odpovídá potřebám mladé rodiny. Důraz je kladen na odolnost zařízení, snadnou údržbu, bezpečnost, ovšem ne na úkor designu a estetiky.

V horním patře nalezneme prostornou galerii, která má navíc zvlášť uzavíratelný prostor na hraní nebo k relaxaci. V případě potřeby je tak možné zatáhnout skleněnou stěnu a zavřít se o samotě, aniž by byl člověk za skutečnou zdí.

Důraz na praktičnost se odráží také ve velkorysém řešení úložných prostor. V horním patře nalezneme skříně na míru po celé výšce stěny, zatímco v kuchyni je dostatek skříněk na veškeré vybavení, které život v kruhu rodiny vyžaduje.

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.