Artyčok. Kdysi lahůdková zelenina oblíbená ve středověku se nyní navrací na naše talíře

Artyčok. Kdysi lahůdková zelenina oblíbená ve středověku se nyní navrací na naše talíře

Přineste exotiku i k sobě domů. Tu doma jen tak někdo nemá. Otázkou je, v jaké podobě by se exotika domů měla dovést? Pokud nestojíte o hromadu mušlí na poličce nebo o extravagantní dekorativní předměty dovezené z cest, začněte pěstovat artyčoky na své zahradě.

Artyčoky jsou druhem exotické a svým způsobem i zvláštní zeleniny. Už jen samotný tvar artyčoku je nevšední. Mnozí odborníci přirovnávají artyčok k jedlému bodláku. Artyčok nepatří mezi nejčastěji používanou a konzumovanou zeleninu, ale stále více se s ním pracuje například v italské kuchyni (lze se s ním setkat třeba na pizze).

Artyčok se v poslední době stává oblíbeným ve světě zahrádkářů. Pravdou ale je, že jen málokomu se podaří artyčok vypěstovat. Málokdo také ví, že artyčok je druh zeleniny, který je známý už od středověku. Zatímco nyní se využívá minimálně, v minulosti byl využíván hojně – jednalo se o lahůdkovou zeleninu. Dnes se nejvíce pěstuje ve Francii, ale jak již bylo zmíněno, nachází si místo i u nás.

Přineste exotiku i k sobě domů. Stačí, když budete pěstovat artyčoky

Jeho nejchutnější částí jsou mladé listy, které mají jemně nahořklou chuť. Jsou vybělené a nesou v sobě velké množství vitaminu B a C. Navíc obsahují i fosfor s vápníkem.

Když chcete artyčoky pěstovat

Pokud jste odhodlaní k tomu, že budete artyčoky pěstovat, doporučujeme je umístit na teplé a světlé stanoviště. Jejich sazenice je tedy ideální předpěstovat třeba ve skleníku nebo ve foliovníku, poté je možné je vysázet do volné půdy, do níž se vysazují v půli května.

Jestli budou artyčoky zdobit i vaši budoucí zeleninovou zahrádku, během vegetace nezapomínejte na hojné a pravidelné zalévání. Artyčoky se neobejdou bez pravidelného okopávání, péče o ně tedy bude krapet náročnější.

Přineste exotiku i k sobě domů. Stačí, když budete pěstovat artyčoky

Co dělat před sklizní

Jestliže neplánujete mít artyčoky jen na parádu, ale budete-li je chtít i konzumovat, je nutné abyste zhruba tři týdny před sklizní obalili svázané listy do černé folie. Jen špičky listů se nechávají na světle, aby došlo k bělení. Sklizeň obvykle probíhá už v srpnu, ovšem mnozí pěstitelé čekají se sklizní až do pozdního září.

Jak s artyčoky pracovat během zimy? Artyčoky vykopejte i s kořeny dříve, než přijdou první mrazíky. Poté je stačí jen uložit ve sklepě ideálně do bedny s pískem.

Foto: Shutterstock.com.

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

DISKUZE