Brambory se dají uvařit podstatně rychleji. Záleží na momentu, kdy je vložíte do vařicí vody

Uvařit brambory může být velice rychlá záležitost, dodržíte-li pár triků, které tento proces vaření zásadně urychlují. Základní trik je prostý: začněte vařit ve studené vodě. Docílíte tím značné časové úspory a uspoříte vynaložené energie.

Základem je očištění

Brambory jsou známou přílohou po celá staletí, lidé si je velmi rychle oblíbili a dnes už si ani nedokážeme představit, že by se náš jídelníček obešel bez nich. Podávají se na mnoho způsobů, ten spočívá především v jejich přípravě. Můžete si je připravit vařením, či pečením. Každá z těchto příprav má mnoho variant. Ať už se je rozhodnete připravit jakkoli, prvním vašim krokem bude bezpochyby jejich očištění. Můžete si je oloupat, anebo jenom umýt a připravit neloupané. Nutno dodat, že bramborové slupky obsahují nemalé výživové hodnoty.

Příprava brambor

Zvolíte-li pro úpravu brambor vaření a chcete si ušetřit čas i energii, začněte tím, že naplníte hrnec studenou vodou a brambory do ní vložíte. Následně necháte pět minut uležet, než je začnete tepelně upravovat. Studená voda uvolňuje z brambor škrob, brambory tak mají po uvaření i mnohem lepší chuť. Při vaření pak přikryjte hrnec pokličkou. Díky ní se uvolněná pára zachycuje a zůstává v hrnci, neodvádí potřebné teplo, to zůstává a vytváří tak kontrolovanější a efektivnější prostředí pro tepelnou úpravu, což přispívá k jejich rychlejšímu změknutí. Brambory jsou tak krásně měkké a velmi chutné.

Foto: Shutterstock

Vylepšení chuti

Jejich chuť se dá ještě vylepšit různými způsoby, například solí, přidáním dvou až tří bobkových listů či pepřem. Je na každém z nás, zvolíte-li pepř celý nebo drcený. Zmíněné ingredience dodají bramborám jemnou, avšak velmi výraznou chuť. Brambory, které již nejsou úplně čerstvé se dají připravit v mléce, odstraní z nich nepříjemnou sladkost.

Foto: Shutterstock, zdroj: epicurious, Shopvalleymarketplace