Kategorie Domácnost

Budujeme harmonický domov od jídelního stolu

Ať už je velký nebo malý, kulatý nebo hranatý, vždy by měl být připravený ke všem rodinným setkáním. Těm veselým, vážným i smutným. Mnoho rodin se pravidelněji setkává právě u něho. Je to jídelní stůl, který je jedním ze základních kamenů harmonického domova. Nejen, že jej buduje, ale vypoví mnoho i o jeho obyvatelích, ať už si to připouštíme nebo ne.

První dojem je důležitý

Čas od času u něho pohostíme návštěvu, ale nejvíce času v jeho společnosti trávíme my a naši nejbližší. Jaký je váš jídelní stůl na první pohled? Smutný? Neuspořádaný? Rušivý? Nemusí být. Stačí se jen držet několika zásad a rázem se může stát poslem pohody, na který bude radost se podívat. Snažte se mít jej takový, jaký chcete, aby ho viděla i vaše návštěva.

Zamyslete se. K jakému stolu chcete usednout, třeba i na neformální návštěvě? Chcete stolovat na denním tisku a odhrnovat psací potřeby, abyste si vůbec měli kam položit talířek se zákuskem? Nebo byste raději během čekání na kávu sledovali, jak hostitelka spěšně sklízí nádobí od večeře z předchozího dne? A co takhle čistý stůl s pěkným ubrusem a vázou plnou pestrých květů? Na návštěvě si nevyberete, ale vlastní domácnost můžete formovat. Jaký dojem chcete aby budila?

Čistý a uklizený

Základním kamenem harmonického a příjemného prostředí je čistota. Stůl by měl být vždy čistý a připravený na nečekanou návštěvu i domácí sešlost. Práce s udržováním čistoty je tím snazší, čím méně zbytečností na stole je. Usnadnit ji mohou i různé vychytávky a vhodně zvolené doplňky.

Vše na desce stolu by mělo mít svůj účel. Ač stoly v našich domácnostech slouží primárně k hodování, nenechávejte na nich nepřetržitě ležet ani prostírání. Raději jej po každém jídle skliďte, stejně jako i dochucovací sadu a ubrousky. Pokud má váš jídelní stůl úložný prostor, využijte ho k uklizení právě těchto věcí, pokud ne, vytvořte pro ně místo jinde.

Některé věci na jídelní stůl nepatří vůbec. Pokud jste zvyklí na ranní čtivo u kávy, nebo třeba odpolední luštění křížovek se zákuskem, dejte pozor, aby se stolní plocha neproměnila ve sběrnu papíru. Nenechávejte tiskoviny nikdy na stole jen tak ležet. Kam tedy s nimi? Zkuste do místnosti zakomponovat třeba vkusný stojan na noviny. Podobně se vypořádejte i s dalšími věcmi. Uvidíte, že po každém návratu domů budete mít při pohledu na čistou stolní plochu rázem lepší pocit.

Čistý neznamená prázdný

Stůl samozřejmě nemusí zůstat prázdný. Dekorace vybírejte s citem a mějte na paměti, že méně je někdy více. Zejména starším stolům prospěje ubrus, u nového můžete desku ponechat na obdiv. Ubrus může plnit funkci dekorativní, ale i ochrannou. Podtrhne slavnostní atmosféru, zakryje rýhy a kruhy na zjizvené stolní desce a ochrání ji před dalším poškozením.

Vybrat ten správný není vždy snadné. V nabídce je řada svarů, materiálů i vzorů. Pro sváteční příležitosti si můžete dovolit náchylnější kousek, který záhy zbavíte fleků vzniklých při stolování a uložíte připravený na další parádu. Pro všední dny, zvlášť pokud máte děti, se hodí spíše omývatelné ubrusy. Ty ovšem často nevypadají příliš honosně. U někoho mohou navodit dokonce pocit stolování v závodní jídelně. V takovém případě můžete zvolit střední cestu. Látkový ubrus přikryjte průhlednou fólií, která nechá vyniknout látce a zároveň ji ochrání před běžnými stolovacími nehodami.

Doplňky

Plocha stolu je nyní připravena na všechny příležitosti, ale zůstává poněkud prázdná. Dostáváme se k vybírání vhodných doplňků. Vybírejte je pozorně ale osobitě. Svíčky dodají klid a pocit domácí pohody, ale nepřehánějte to s nimi. Nachystáte hrob na Svátek zesnulých. Váza s živými květy dodá místnosti energii a život, ale ne každý má prostředky k tomu květy pravidelně vyměňovat. Váza sušených květů se může zdát trochu smutná, ale po sladění se zbytkem místnosti může být romantickým prvkem jako ze starých časů.

Vyhněte se vysokým dekorativním prvkům, které by mohly být očím neprostupnou hradbu mezi stolovníky. Pro své vlastní pohodlí vybírejte takové předměty, které nebudou zachytávat příliš mnoho prachu a nebude problém je ze stolu sejmout a očistit.

V době adventu nebo třeba o Velikonocích si můžete dovolit ponechat na stole okázalejší výzdobu. Jakmile přestane být aktuální, odstraňte ji. Adventní věnec na velikonočním stole není nic obdivuhodného. Je to jako nabízet horký čaj v letních parnech.

Pokud jste tvořivý a s výzdobou si rádi pohrajete, můžete zkusit vytvořit na jídelním stole malý kousek podzimu i jiný koncept, ale nezapomínejte, že jídelní stůl by měl být především funkčním kusem nábytku.

Foto: Unsplash.com.

Aktualizace: 11.11.2019 19:14

redakce

Zajistit si bydlení snů zpravidla není žádná legrace - a přes to - je to jeden z životních cílů většiny z nás. Problémy, kterými si procházíme při zařizování bydlení, řešily už generace před námi a podobné problémy čekají i naše potomky. Díky našemu portálu získáte spoustu cenných rad a tipů, díky kterým bude vaše cesta k bydlení snů o něco snadnější!

Sdílet
Autor
redakce

Novinky

Zbavte se odporného cigaretového kouře. Pomůže vám k tomu alkohol

Zápach z cigaretového kouře není nic příjemného. Pokud se uchytil ve vaší domácnosti, měli byste s tím… Zobrazit více

27.4.2024

Barvy kuchyňských houbiček jsou důležité. Podle ní poznáte, na co ji použít

Houbičky na nádobí najdete v různých barvách, jako jsou například žlutá, zelená, modrá nebo růžová.… Zobrazit více

26.4.2024