Díky tomuto triku bude váš plynový sporák jako nový. Letitá špína zmizí bez námahy a navíc bez chemie

Plynový sporák je radost téměř každé kuchyně. Na plynu se prostě vaří velmi dobře. S velkým a častým vařením se ovšem kumuluje na povrchu nečistota, kterou mnoho domácích kuchařů raději moc neřeší. Velmi často jde totiž o špinavou a zdlouhavou práci.

Jak začít s čištěním sporáku

Jedním z důvodů, proč je čištění sporáku tak nepopulární, je mnoho jeho komponentů. Rošty, trysky, mřížky, hořáky, musíme důkladně vyčistit, aby sporák byl hygienicky čistý. Pokud jsme sehnali dost energie na tuto akci, začínáme rozdělením jednotlivých komponentů. Rozdělíme si všechny díly na různé strany a rovnou je odmočíme v jarové vodě. Ta, při delším působení, nám pomůže s mastnotou.

Dobrý čistič sporáku udělá půl práce

Není nic snazšího než si kvalitní čistič koupit. Ten ale stojí i stovky korun a výsledek máme stejně nejistý. My vám poradíme, jak si spolehlivý přípravek nachystat doma. Čistíme jednotlivé komponenty zvlášť.

  • Ocet

Ocet bývá nejznámější a univerzální čistič. Čistící práce s octem ale vyžadují trpělivost a jsou vhodnější pro nenáročné provozy, případně pokud u toho děláte i něco jiného. Na zaschlý povrch nalijte neředěný ocet a nechte několik hodin působit, nejlépe tedy přes noc. Ráno nečistoty jednoduše setřete houbičkou na nádobí. Ocet je pomalý, ale velmi spolehlivý.

  • Soda

Soda je etalonem prostředků na nečistotu a mastnotu, navíc účinkuje velice rychle. Posypejte sodou celý povrch a následně postříkejte octem. Pěna ze sody díky svým aktivním látkám rychle zatočí s mastnotou i zažranou spáleninou.

  • Amoniakové čistidlo

Pokud nefunguje ani ocet se sodou, můžeme vytáhnout silnější kartu. Amoniaková čistidla jsou nejvhodnější na čištění hořáků a trysek. Jednoduše nalijte čistidlo do nádoby a znečištěné hořáky do ní na pár hodin naložte. Trysky zase snadno vyčistíte jednoduchou jehlou. Jehlu namáčejte do čistidla a jemně vytírejte vnitřek trysek.

Freepik
Foto: Freepik

Ušetřete sporák i práci prevencí

Nejlepší je se obtížné a otravné práci zcela vyhýbat chytrými způsoby. Například pokud při vaření ukápne tu a tam omáčka, polévka, nebo něco jiného, vysypte znečištěná místa kuchyňskou solí. Sůl do sebe nasákne vlhkost a po vaření lze snadno setřít. Sporák čistěte po každém vaření. Je to pár procent práce, oproti náročnému čištění celé aparatury.

Foto: Shutterstock, zdroj: TheSpruce, Allrecipes