Nenápadná dřevostavba, ze které můžete vyrazit rovnou na pláž

Návrh rodinného domu na předměstí Los Angeles musel splňovat hned několik náročných požadavků jak ze strany majitelů, tak co se týče územního plánu města. Tým architektů přišel na netradiční řešení, které nabízí komfortní bydlení nad rámec daných kritérií.

Jak se bydlí v pěší zóně

Pokud vám bydlení v ulici, kde je pohyb motorových vozidel legislativně omezen, přijde jako splněný sen, pak vězte, že nic není tak černobílé, jak se zdá. Projekt rodinné vily na 31. ulici musel zahrnovat dvě parkovací místa, která by zajistila to, že žádné z vozidel majitelů domu nebude parkovat na ulici před domem. Majitelé si ale zároveň přáli v přízemí vybudovat otevřený obytný prostor, který bude propojený se zahradou. Vzhledem k omezené ploše pozemku bylo navíc prakticky nemožné splnit oba požadavky zároveň.

Architekti problém vyřešili vybudováním podzemní garáže s parkovacím stáním pro dvě auta. Do nich se vozidla dopravují pomocí speciální zdviže, kterou při letmém pohledu na dům těžko postřehnete.

Skrytá parkovací místa umožnila využít celé přízemí k bydlení. Nalezneme zde obývací pokoj, kuchyň s jídelnou a schodiště do horního patra. Přízemní místnosti jsou díky velkým proskleným dveřím propojeny s vnější terasou, která nabízí výhled na pěší zónu i přilehlý oceán.

Interiér s vůní cedrového dřeva

Vnitřní vybavení domu je vytvořeno s důrazem na jednoduchost a účelnost. Většina zařízení je z masivního cedrového dřeva. Aby však nepůsobilo nudně a jednotvárně, při jeho opracování bylo použito několik způsobů i směrů frézování, což má za následek rozdílné odstíny i textury dřeva.

Barevná paleta je také jednoduchá. Přirozená barva dřeva je kombinovaná pouze s bílými stěnami, transparentními skleněnými plochami a matným šedým betonem. Bytové doplňky přísně dodržují přírodní tóny a jediným kontrastním prvkem jsou rudé designové barové stoličky v kuchyni.

Dům nabízí výhledy z teras do všech světových stran
Zdroj: dezeen.com

Přidáním pater se zvětšila podlahová plocha

Rozloha parcely v populární části města je značně limitovaná. Proto bylo třeba využít prostor na maximum, aby dům poskytoval dostatek místa pro každého člena rodiny. Proto se autoři studie rozhodli využít relativně neomezeného prostoru do výšky.

Dům tak disponuje společným přízemím a patrem se soukromými ložnicemi a koupelnou. Nalezneme zde také dvě terasy, z nichž jedna je orientovaná směrem k Tichému oceánu a druhá nabízí pohled na město. Na samotné střeše domu je potom poslední terasa, která umožňuje panoramatické výhledy do všech světových stran.

Foto: Dezeen.com.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.