Dům u jezera nabízí ohromující výhled do krajiny

Dům u jezera nabízí ohromující výhled do krajiny
Zdroj: archello.com

Na kanadském venkově panují poměrně nehostinné podmínky k životu. Pokud se někdo rozhodně se zde usadit, je třeba promyslet otázku bydlení do posledního puntíku. Náročné podmínky a studené klima kladou vysoké nároky na konstrukci domu, odměnou je však život obklopený panenskou přírodou.

Dům u jezera, který z hladiny nevidíte

Rodinný dům u jezera Kawagama v kanadské provincii Ontario je postaven kousek od vlnitého břehu, ale přesto na něj z vodní hladiny nedohlédnete. Je záměrně postaven tak, aby dokonale splynul s okolní přírodou. A to včetně takových detailů, jako je barva střechy shodná s odstínem země v lesním porostu.

Vnější nenápadnost domu není náhodná, cílem architektů bylo zachovat původní ráz divoké kanadské přírody bez rušivých stavebních elementů. Jedině tak si mohou život v přírodě její obyvatelé naplno vychutnat.

Přísně v přírodním stylu je také obložení domu, které je tvořeno palivovým dřívím. Spojuje se tak užitečné s designovým – dříví se v zimě využije při topení v krbu a zároveň tvoří přirozenou vnější izolaci stěn. V neposlední řadě také udává barevný tón celé stavbě.

Interiér nabízí úchvatné pohledy na krajinu

V domě, jakým je tato rezidence u jezera, by byl hřích nevyužít krásy okolní přírody i uvnitř. Proto je v tomto duchu zvolena i struktura vnitřních místností. Místo obrazů na stěnách vévodí interiéru rozlehlá okna s masivním rámem. Ten symbolicky ohraničuje pohled do krajiny. V každé místnosti je navíc tento “obraz krajiny” trochu jiný – na jedné straně můžeme obdivovat klidnou hladinu jezera a na druhém pohled na vzdálené vrcholky hor.

Vnitřní vybavení je tvořeno převážně z borovicového dřeva, což koresponduje s místními zdroji. Zařízení je především praktické a designově jednoduché.

Vnější obložení je tvořeno palivovým dřívím
Zdroj: archello.com

Dominantou centrálního obývacího prostoru je mohutná dřevěná klenba, která se rozprostírá vysoko nad místnostmi. Okna umístěná v její horní částí mají za cíl přinést do interiéru dostatek přirozeného světla i v období, kdy je venku vysoká sněhová pokrývka.

Celý dům je řešený tak, aby vstup protínal pomyslnou osu domu, ze které je možné se dostat do všech obytných místností. To usnadňuje pohyb po domě a zároveň působí harmonickým a stylově čistým dojmem.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE