Nahlédněte pod pokličku ekologické permakulturní farmy

Nahlédněte pod pokličku ekologické permakulturní farmy

V dnešní přetechnizované době je důležité připomínat si, že naše jídlo nevzniká v regálech hypermarketů. Jaká je skutečná cena, za jakou je možné je vypěstovat, zpracovat a dopravit jídlo do prodejny? Podívejte se s námi do malé rodinné ekofarmy, která láká návštěvníky do tajů výroby plodin šetrných k přírodě i lidem.

Dům, který vyžaduje minimální údržbu

Farma Sukasantai se nachází v západní části Indonéského ostrova Jáva. Jedná se o jednu z mála ekofarem, které se snaží pěstovat plodiny udržitelným způsobem. Zároveň je otevřená návštěvníkům i dobrovolníkům z celého světa, kteří by rádi poznali skutečnou cenu ovoce a zeleniny a zapojili se na vlastní kůži do zemědělských prací.

Cílem projektu bylo vybudovat areál s obytnými, hospodářskými i ubytovacími budovami v těsné blízkosti permakulturních polí. Celou farmu má na starosti jedna rodina a několik zaměstnanců, kteří se denně věnují těžké práci na pozemcích. Bylo tedy zcela zásadní, aby byly ostatní části areálu pokud možno bezúdržbové.

Architekti navrhli jednoduché domy s minimalistickým interiérem i exteriérem, které díky použitým materiálům zapadají do prostředí zemědělské usedlosti. Zároveň však poskytují svým návštěvníkům odpovídající zázemí a komfort.

Areál ekofarmy je složen z obytných, hospodářských a zemědělských budov a polností
Zdroj: archello.com

Tady se pěstuje permakulturně

Indonésie patří mezi zemědělské velmoci. Klima je zde příznivé a rozložení vláhy během roku rovnoměrné. To ovšem neznamená přísun blahobytu pro místní farmáře.

Většina zemědělců má ze své práce jen malý a navíc nestálý profit. Výkupní ceny plodin určují překupníci, kteří často pocházejí z Evropy či USA. Ti mají za cíl jediné – levně nakoupit suroviny, ze kterých se dá v západním světě vyrobit třeba tolik oblíbená čokoláda.

Proměnlivost příjmů má za následek významný odliv pracovníků, kteří se stěhují za prací do měst. Ti, kteří zůstanou, jsou navíc nuceni používat hrubé metody intenzivního zemědělství – používání těžkých pesticidů a herbicidů nebo tolik kontroverzní vypalování deštných pralesů.

Na farmě v Sukabumi zvolili přesně opačný přístup. Plodiny se zde snaží osmičlenná rodina spolu s několika zaměstnanci pěstovat udržitelným způsobem. To znamená používání přirozených kombinací rostlin na společných záhonech, absenci zemědělské chemie i těžké mechanizace.

Projekt cílí na lidi z velkých měst

Permakulturní zemědělství s sebou nese pochopitelně dva zásadní problémy: nižší výnosy a vyšší výrobní cenu, než na jakou jsou lidé nakupující ovoce a zeleninu v hypermarketech zvyklí.

Farmáři na farmě Sukasantai se tak snaží přilákat lidi z měst, aby se zapojili do procesu získávání potravin a na vlastní oči se tak přesvědčili o tom, jaká je skutečná cena plodin, které kupují. Areál nabízí zájemcům ubytování přímo na farmě, kde se mohou návštěvníci zapojit do zemědělských prací nebo nakoupit ovoce a zeleninu rovnou od pěstitelů.

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.