Důmyslně postavený rodinný dům, ve kterém dokáže žít i mladá rodina s prarodiči v harmonii

Důmyslně postavený rodinný dům, ve kterém dokáže žít i mladá rodina s prarodiči v harmonii
Zdroj: archello.com

Skloubit zdánlivě neslučitelné. To byl úkol, který před sebou měli architekti při navrhování vícegeneračního domu pro rodinu, která má napůl japonské a napůl chilské kořeny. Lze vůbec skloubit asijský smysl pro detail a jihoamerický temperament? Výsledek posuďte sami.

Dost místa pro všechny generace

Rozlehlé rodinné sídlo se nachází v Aucklandu v severní části Nového Zélandu. Majitelé však mají kořeny po celém světě a proto bylo třeba zahrnout do architektury domu i prvky zdánlivě velmi odlišných stylů.

Dům poskytuje domov hned několika generacím. Kromě majitelů zde žijí také jejich rodiče a děti. K tomu ještě často přijíždějí návštěvníci a další členové rozvětveného klanu. Bylo tedy třeba navrhnout dostatek místa pro všechny s ohledem na specifické potřeby každé generace.

Rodinné sídlo je proto rozděleno do několika pavilonů. Ty jsou umístěny v těsném sousedství, ale poskytují i potřebné soukromí každému členu rodiny. Zároveň zde nalezneme i centrální obývací prostor s kuchyní, kde mohou všichni členové rodiny společně vařit, stolovat, bavit se a odpočívat.

Přestože každá část rodiny obývá odlišný pavilon, často tráví čas společně. Při tak velkém počtu lidí jsou kladeny extrémní nároky na odolnost společně užívaných místností stejně jako jejich snadnou údržbu. Proto je většina vybavení vyrobena z masivního dřeva nebo kamenných bloků.

Přírodní materiály v hlavní roli

Samotný design domu odpovídá současným trendům v oblasti zpracování i materiálu. Vnější fasáda je tvořena dřevěným obložením z místních zdrojů a v přízemí nalezneme množství nosných sloupů postavených z plochých cihel. Ty jsou společným znakem také v interiéru, kde působí teplým a přírodním dojmem.

Tmavé dřevo, kontrastní šedé cihly a velké prosklené plochy jsou charakteristické pro všechny pavilony. Pozemek je díky množství budov poměrně zastavěný a proto architekti upustili od záměru oddělit parcelu od sousedství kamennou zdí ale zvolili jednoduchý nízký plot z masivního dřeva. Podél něj jsou vysazeny okrasné keře, které za několik let vytvoří přirozený živý plot.

Interiér jako místo k setkávání

Vnitřní vybavení domu je tvořeno stejnou barevnou paletou jako exteriér, tedy přírodními a zemitými tóny. Díky velkorysým francouzským oknům jsou přízemní místnosti opticky propojené se zahradou. To má výhodu zejména pokud se sejde celá rodina pohromadě a uvnitř začne být těsno.

Přízemí domu nabízí společný obývací prostor
Zdroj: archello.com

Centrální obytný prostor je rozdělen do několika zón, kde mohou členové rodiny trávit společný čas podle svých zájmů. Kromě velkého jídelního stolu a sedací soupravy zde nalezneme i alternativní možnosti společného posezení– zvýšený barový pult se židličkami nebo proutěná křesílka okolo krbu.

Martina Nosálková

Miluji skandinávský styl a bydlení propojené s přírodou. Když děti, čas a finance dovolí, přikládám ruku k dílu na rekonstrukci chalupy na Valašsku. O své poznatky i puchýře se s vámi ráda rozdělím.

DISKUZE