Geniální způsob, jak levně vytopit dům a zbavit se dřevěného odpadu. Vyrobte si pilinové brikety

Domácí výroba briket je skvělý způsob, který nám umožňuje z nepotřebného dřevěného odpadu vyrábět palivo pro dlouhé zimní večery. Výroba briket je snadný, nenákladný a velmi ekologický proces.

Pilinové brikety jsou bločky z pilin, které byly pomocí vody navlhčeny a pod tlakem slisovány do potřebného tvaru. Takto primitivně vyrobené brikety nachází ve světě široké uplatnění. Pomocí nich totiž, hlavně v chudších zemích, mnoho rodin vaří a ohřívá své domácnosti. Vzhledem k téměř nulovým nákladům jde o další zajímavou alternativu, která pomáhá ušetřit peníze i přírodu. Domácí brikety totiž neobsahují zbytečné příměsi, lepidla a jiné chemikálie, které zdraví a přírodě přímo neprospívají.

Pro majitele krbů, grilů a kotlů může jít o způsob, jak se zbavit odpadu a ušetřit za vytápění. Dvě mouchy jednou ranou.

Co všechno potřebujeme

Výroba briket nevyžaduje specializované náčiní. Všechno najdeme ve sklepě, v garáži, nebo kůlně. Vše, co potřebujeme navíc, je tedy chuť do práce a dvě zdravé ruce.

K výrobě potřebujeme:

  • Velký kbelík
  • Piliny
  • Starý papír
  • Vodu
  • Velkou naběračku, nebo lžíci
  • Lis na brikety

Možná se pozastavíte nad lisem na brikety. Můžete si samozřejmě snadno koupit profesionální briketovačku. Není sice nejlevnější, ale pokud chcete vyrábět v masivním množství, tak se vyplatí. Lze pořídit i levnější, okolo tisíce korun, ale tu lze vyrobit snadno doma. A na to se teď zaměříme.

Nejdříve vyrobíme formu. Potřebujeme jen 5 dřevěných destiček, ze kterých smontujeme formu a 2 destičky, malou a velkou, na přikrytí a stlačení. Formy si můžeme vyrobit v několika velikostech. Jako lis nám poslouží truhlářská svorka.

Po pár pokusech tento technologický postup vypiluje do dokonalosti. / Foto: Shutterstock

Brikety jsou rychle hotové

Nyní k samotné výrobě.

Kbelík do poloviny naplňte pilinami a rozdrceným papírem. Poté naplňte zbytek nádoby vodou. Nechte piliny a papír řádně nasáknout vodu. To trvá cca hodinu. Během čekání směs občas promíchejte. Zhruba po hodině přebytečnou vodu vylijte. Správně připravená směs připomíná kaši.

Formu na brikety naplňte směsí. Postupujte metodou pokus / omyl. Objem naplnění závisí na velkosti vaší formy. Určitě se nebojte formu řádně napěchovat.

Naplněnou formu přikryjte destičkou. Na vršek ještě přidejte poslední a menší destičku, která rozloží tlak a vše stlačte pomocí truhlářské svorky. Nechte zhruba minutu briketu stlačenou.

Následně briketu opatrně vyndejte. Nyní se musí briketa řádně vysušit. Zde záleží hlavně na prostředí, kde bude schnout. Řádně vysušená briketa drží svůj tvar.

Po pár pokusech tento technologický postup vypiluje do dokonalosti.

Foto: Shutterstock, zdroj: Hunker, wikiHow